♥ Welcome ♥

♥ Pn Belog ♥

My photo
Salam Doploh Doploh TiGa. Owner Blog Kejap Ade. Kejap Takde.

03 August, 2013

~ Resepi Almond London ~

Semoga u all senantiasa berada didalam lindungan & rahmat allah yg maha esa hendaknya…

Berkobar2 nk buat kuih raya.. Coming soon nk buat almond London pulak…
Jom cekidaut resepi.. ^_^
Almond London

Bahan-bahan: 
250 gram mentega 
150 gram gula aising 
2 kuning telur 
1 camca teh esen vanilla 
450 gram tepung gandum* 
2 camca teh emplex* (pelembut roti Klik SINI utk imej)
*disatukan dan diayak
130 - 150 biji badam berkulit } dibakar dalam oven hingga rangup 


Bahan salut: 
400 g coklat masakkan 
½  camca besar lemak sayur/shortening 
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan 
Paper cup saiz kecil secukupnya 

Cara membuat:- 

1.  Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, terus memukul hingga berkrim.
2.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, kurang lebih ¾ camca teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis. 
3.  Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 20-25 minit. Sejukkan atas jaringan. 
4.  Cairkan coklat secara double boiler. Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata. 
5.  Celup ‘Almond yg botak’ tadi dalam coklat cair *cma lambak je dlm tu*
6.  Golek bagi coklat rata dan letak dlm paper cup.
7.  Hias dgn badam cincang.Siap!

Resepi asal dari CMG Mekasih tau Cik Mat..! :)