Semoga
uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa
hendaknya...
Salam
Petang semuanya...
Ececece...
Pewasan konon chef terkenal plak nk share resepi bagai.. mihmihmih..
Buat
diriku yg gemarkan masakan simple2 yet delicious ni, harusla nk
share resepinye...
Resepi
Asal, cma cedok dari Resepi Kak Ina Intan Berlian.Pastu cma olah ikut sesedap
pewot cma ni ha..
Ini
Versi Cma.
Untuk
Puding Roti :-
8
Keping Roti Kosong
(Bahan
A)
300ml
Susu Cair
7
Sudu Besar Gula
2
biji Telur
1
Sudu Teh Esen Vanila
Sedikit
Mentega
Untuk
Sos Kastard :-
1 Tin
Susu Cair
2
Sudu Tepung Kastad
2
Sudu Besar Gula
Caranya
:-
1.
Sapu
mentega dikeliling loyang.Koyak roti kepada 4 bahagian,susun dlm Loyang ikut
taste uols.
2.
Blend
bahan A sampai sebati.
3.
Tuang
Bahan A dalam Loyang yg berisi roti. Biarkan seketika.10 minit giteww.
4.
Kukus
diatas api yg sederhana besar selama 20 minit.
5.
Siap.
Cara
utk buat sos kastard:-
1.
Bancuh
dahulu semua bahan dan panaskan diatas api yg sederhana kecil.
2.
Kacau
sehingga sebati dan likat *ikut kepekatan yg uols nak*
3.
Siap!
Pudding
ni boleh dimakan samada versi sejuk dingin ke tekak atau versi suam2 panas.time
nk makan tu, curahkan sos kastard keatas pudding roti tu..Nyummieh!!
Lagi
sedap bila kita Hiaskan Dengan Taburan Kismis or Hirisan Badam sblm mengukus pudding
roti tu..Nak
letak hirisan Pisang dalam lapisan roti pun sedap!
Ha... K.Nisah tomey tomey.. bleh la cube buat...nyum3..
Notacomot~
Cma suka kukus sbb kukus senang & Tekstur lbh Moist.
Kalo
nk bako2 ni ermmm den tak khatam lagi.. ngeeee~~~~ :p