♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

31 July, 2013

~ Wordless Wednesday ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan & rahmat allah yg maha esa hendaknya..
Salam Pagi Rabu Uolss..

Rabu Tanpa Kata kekdahnyeeee… :p

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


NotaComot~ Salah 1 product penjagaan rambut yg paling ‘ngam’ dgn cma.. :)
Rambut tak kering..ikal mayang gitewww.. uols guna minyak rambut?


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

30 July, 2013

~ Malam Yang Di Nanti : Malam Lailatul Qadar ~


Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Semuanya...
berbuka mkn ape td?? mesti sheeeedap kan? huhu..cma minggu ni shift mlm..ni pun masih kat opis.. huhuuuu

Sedar tak sedar... hari ni sudah pun masuk ramadhan ke 22.. bermakna kita sekarang berada di penghujung bulan ramadhan..Allah...pantas sungguh masa berlalu pergi.. :(


Dan di penghujung ramadhan ini jgk ada 1 malam yg di nanti... Malam Lailatul Qadar..
Untung u all yg blh g terawih + Qiamulail + menghabiskan hari2 terakhir ramadhan ni dgn amal ibadah..Cma ABC.. sehari b4 raya nnti kut blh pose semula... huhuhu... moga2 di beri kesempatan...

Apa itu  Malam Lailatul Qadar? 
Lailatul Qadar (Bahasa Arab: لیلة القدر‎) adalah satu malam yang khusus terjadi di bulan Ramadhan. Ayat al-Qur'an diturunkan pada malam ini. Malam ini disebut di dalam al-Qur'an dalam surah Al-Qadr, dan ia lebih baik daripada seribu bulan.

Doa Malam Lailatul Qadar
Sejarah ringkas Malam al-Qadar: 
Apabila sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w. mengkagumi ibadah seorang umat Bani Israil yang beribadah selama 1,000 bulan, dengan beribadah pada malam hari dan berjihad pada siangnya, lalu Allah ‘Azza wa Jalla menurunkan surah al-Qadar yang menyatakan malam al-Qadar baik daripada 1,000 bulan. Ia adalah rahmat dan kurniaan Allah Ta’ala kepada Umat Nabi Muhammad s.a.w.

Seperti yg semua maklum, ibadah yg kita lakukan pada malam lailatul qadar ni,ibarat seribu bulan.. Bayangkanlah berapa banyak pahala yg kita bakal dapat..?
Allahhurabbi...sayang sungguh Allah swt terhadap hambanya...

Bagi perempuan yang haidh atau nifas, ucapkan zikir-zikir di bawah:
سُبْحَانَ اللهِ، وَالْحَمْدُ لِلَّهِ، وَلا إِلَهَ إلا اللهُ، وَاللهُ أَكْبَرُ


Notacomot~ Dengan itu, cma ingin mengajak sahabat2 blogger semua,sama2 memanfaatkan bulan yg penuh keberkatan ini.. semoga segala amal & ibadah kita di terima allah yg maha esa.. InsyaAllah... :)



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Cuti Dah Approved! ~


Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan & rahmat allah yg maha esa hendaknya..
Salam Pagi selasa uolss.. :)

Hihihi..
Senyum sokmo sampai ke telinga..
Sbb cuti dah approved… ho yeah.. :)



Plan raya utk tahun ni, beraya di kampung en Hubby..Kuala Pilah Yaww..
insyaAllah..u all plak turn beraya kemana raya per-1 nnti?

Notacomot~ U all dah apply cuti?


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Air Katira ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya…
Salam pagi uolss.. ^_^

Cma nk share 1 resepi..mmg rare.. Hanye buleh dijumpai ketika bulan ramadhan saje.. Dan tak semua negeri hidangkan air ni.. Air ni popular kat nun di selatan tanah air..- johor! Dah penghujung ramadhan ni..buleh la klu nk try sesuatu yg tak pernah kite minum or jarang minum.. hihi..  :p


Jom kite cekidaut….

Bahan- bahan:- 
20ml susu penuh krim
1 ½ sudu kecil susu pekat
20ml ais krim soda
1 sudu kecil buah kembang semangkuk (rendam hingga kembang)
½ sudu kecil biji selasih (rendam hingga kembang)
½ sudu kecil esen vanilla
½ biji isi kurma
½ cawan Getah Katira (direbus)
Sedikit pewarna hijau

Katira GUM/ Biji Katira

Cara-cara membuatnya :- 
1.      Masukkan susu penuh krim, susu pekat,ais krim soda ke dalam bekas air.
2.      Kemudian masukkan sedikit pewarna hijau dan kacau rata.
3.      Masukkan buah kembang semangkuk & biji selasih yg telah direndam.diikuti     isi buah kurma & air Getah Katira yg telah direbus
4.      Kacau hingga rata, masukkan ais dan sedia utk diminum.
  
Rupa biji Katira

Istimewanya air ni kerana ianya mengandungi Getah Katira (rasanya seakan buah anggur & masam).Getah Katira ni blh dibeli di mana2 kedai runcit hindu (india).

Notacomot~ cma tak pernah try lagi.. Tempek dulu resepi kat sini, ujung minggu ni baru nk try.. Nk rasa kelainan katenye… ^_^


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

29 July, 2013

~ Meriahnya Jalan TAR ~


Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam ptg u all...

Hari sabtu lepas, cma g Window shopping ke Jalan TAR (Tuanku Abdul Rahman).
We All (Mak, Cma & Angah) tujuan asalnye menghantar sepupu  cma ke Puduraya.
Pastu, adik cma la mengajak ke Jalan TAR..
Hahaha..dlm takmo tu..terrrrpegi jgk la...

Malam minggu mcm bese... Jalan Dataran tu Tutup.disebabkan kami dari pudu terrrrrlepas jalan..terpaksa pusing jauh & menempuh hampir 1 jam Jammed nk cari parking kat sogo tu..huhuh..berpoluh jgk la ketiak walau ekon pasang tahap kutub punye sejukkk...

Produk 1 Malaysia. 'KOPIESATU' 

Kol 10.30 geraknye... kol 11.45 baru jejak ke Jalan TAR..Pulak tu mlm minggu.. Manusia?? Tok sah dok habaq la.... verlaga vontot bagai... muahahaha... :p

Ha kau..nk sgt ke Jalan TAR time2 peak mcm ni...dgn org belakang yg suka dok tolak2 dgn org depan yg dok pot pet2 bising jgn tolak..cma kat tengah2?? Mcm nk bagi kaki kat org depan & belakang tu.. nasib je x sampai..bwahahahaha... :p

Jalan TAR at 1.33am..mcm2 ragam..mcm2 hal.. huhu..kesian kat babies..sesak,panas, sempit,dgn stroller lg..hai la bapak2 & ibu2..dinasihatkan,jgnla bwk anak2 uols.. sesakkkk...

Jalan TAR mcm bese u all.. x pernahnye tak kurang manusia.nak2 time musim perayaan mcm ni.. sesaakkkkkkk... harga pun byk yg dah turun,cma perasan jgk.mase ramadhan ke2 lepas,saje g pusing2 Jalan TAR..baju melayu..baju kurung.. harga melambung sampai 299..tgk hari sabtu lps, dah turun..

Dalam nk terrrrrwindow shopping tu... terrrrrrrrrbeli jgk la bebrape barang..
Antaranye...

Dua  adik cma punye.. 1 cma punye..

Cerrrr teka..mane 1 cma punye..? bawahaha...

Beberap helai tudung ala Paridah..

Bonda terkenan Jubah ni.. sapu jerr

dan beg comel utk cik seri..isi baju bajan die ke nursery

Selesai Window Shopping, tgk jam dah kol 3 pagi.. 3 PAGI uols..!lapo perut kitorang turn ke HR Steak House Menyantap..

sahur ala2 omputih.. muahaha.. :p


kol 4.30 baru sampai umahh...tgk anak soleh & solehah..lena tidoq dgn ucu dia.. en alan night sift minggu ni..huhuh...pastu,gedebusss tidoq~ 
Huhu..minggu depan nk pegi lagi..Itu Kali baru leww shoppinggg~~~

Notaocmot~ U all suka pegi jalan TAR sambil bersesak2 kat dlm tuh..? hihi... :p


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Anak - Anak & Bunga Api ~


Semoga senantiasa berada didalam lindungan & Rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Pagi Isnin U all..
Kejap jer cuti pat hari.. hari ni dah mula kirija...
muahahaha!!

Pelbagai Jenis Bunga Api yg menjadi Dambaan Anak2 kecil

Bunga api & musim perayaan mmg sinonim kan? lagi best bila time org melayu kite ni nk beraya.. time bulan puasa dah mula... banyakkkkkkkk btl kes2 budak2 luka disebabkan terkena Mercun Buatan Sendiri.. Bangsa kita pulak tu.. Haihh la budak2...
nak salahkan siapa? Anak2 yg pandai2 buat sendiri ataupun ibubapa yg tak pantau anak2?

Mercun POP

^
^
^
^
v
v
v
Bunga Api Besi/ Sparkles

cma ....
klu ikutkan mmg tak nak bagi anak2 'seronok' dgn bunga api.. tipulah klu cma tak bagi langsung diorg sentuh mahupun bermain bunga api..ada bagi.. tp lebih kepada bunga api yg batang besi tu & mercun 'POP'..Ala.. bunjut kecik2 g bila baling tu meletop.
Klu nk ekstrem lagi, bunga api yg bila bako menyala kaler warna warni tu... tp yg ni, bila ada hubby jer diorg blh main..terhad..

u all mcm mana..? bagi tak anak2 main bunga api..?

Notacomot~ Lagu raya sudah berkumandang..tapi..hati tak tertarik langsung nk mendengarnye... huhuhuuh




♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

27 July, 2013

~ Resepi Puding Karamel Tanpa Telur ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam petang..

Nak share 1 resepi Puding yg senang giler nk buat.No KUKUS  bagai..
Puding ni takde Telur tau.buat uols yg tak gemar rasa or bau telur tu blh try versi ni.

versi cma.. sila abaikan pinggan yg bersepah tu..presentation failed da.. -_- "

Blh dpt lebih kurang 10 org mkn..
bahan-bahan
Bahan (a)
1 Peket Agar2 Plain
2 1/2 Senduk Gula
400ml Air

Bahan (b)
1 tin (400ml) Susu cair
2 Senduk Gula
 2 sudu bsr tepung Kastad
1 sudu teh esen vanila
5 sudu bsr susu pekat


untuk karamel
5 sudu besar gula
5 sudu besar air
cara-cara :-
1- Masak bahan (a) sehingga mendidih.
2- Blend bahan (b) hingga sebati.
3- Masukkan bahan (b) kedlm periuk bahan (a).
4- Kacau & Biarkan mendidih selama 3-4 minit.
5- Padamkan Api & Biarkan seketika.

Cara buat Karamel (Gula Hangus)
1- Masukkan gula kedlm loyang.
2- Masak diatas api kecil hingga gula keperangan.
3- Masukkan Air.
Akhir sekali, masukkan bahan yg dimasak tadi kedalam loyang yg berisi karamel.
Bolehlah disejukkan.Dan Sedia Utk di makan...mkn time sejuk2 nyaman tekak uolss..
bwahaha..

notacomot~ Entri Puding Karamel yg ada telur akan di up nnti.. tungguu...


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Resepi Air Fanta ~


Semoga u all senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknye…
Salam pagi u all..

Air Fanta Hijau ni mmg dah jadi peberet Cma.. Time bulan Puasa @ raya.. tahun lepas ade share..
Tp nk share lagi sbb air ni sgt sedap & paling penting, simple je nk buat u all..

Air Fanta Hijau

Bahan-bahan:-
Gula 3kg
Air 2 liter
Oren Sunquick 1 botol kecil (330 ml)
Pewarna hijau 1/2 botol
Esen Pisang 1/2 btol

Cara-cara:-
Masak air gula smpi didih.
Msuk oren sunquick dan perwarna hijau sampai mendidih.
Tutup api dan masukkan esen pisang
Bila dah sejuk, pati ni blh la disimpan dlm bekas.


Bancuhan ni akan menjadi pati. Bila nk minum, bancuh je dgn air ikut kemanisan yg dimahukan..blh tahan sebulan klu letak dlm Fridge..So Kenapa name dia Fanta? Sbb rasenye lbh kurang mcm air bikarbonat/ gas mcm F&N & Fanta tu.. Cuma versi ni bebas gas2 segala bagai.. anak2 nk minum pun no hal... klu nk minum kene sejukkan.. layannn.. ^_^

Klu u all nk try, buleh je setengahkan bhn2 tu.. sedap uols… time2 raya, air ni yg mber2 cma cari .. ehehe,,

Notacomot~ Jum berfanta!


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

26 July, 2013

~ Nenek Nenek Si Bongkok Tiga ~

Semoga U All Senantiasa Berada Didalam Lindungan Dan Rahmat Allah Yg Maha Esa Hendaknye...
Salam Ptg Uols...

Smlm Tgk Citer Upin Ipin ‘Nenek Si Bongkok Tiga’
U All Mase Tecik2 Dulu Pun Mesti Ade Nyanyi Lagu & Main Permainan Ni Jgk Kan?? Haha.. Nostalgia Sungguh!

Ni Link Asal lagu rakyat OST Musang Berjanggut.



Lirik Nenek Nenek Si Bongkok Tiga :

Nenek, Nenek,Si Bongkok Tiga.
Siang Mengantuk,Malam Berjaga.
Mencari Cucu Dimana Ada.
Nenek Ku Kahwin Dengan Anak Raja.

Cucu, CucuTak Dapat Lari.
Nenek Tua Banyak Sakti.
Sekarang Nenek Nak Cari Ganti.
Siapa Kena,Dia Yang Jadi


Yang ni pulak Kisah Dari Siri Upin Ipin.


Kemain sukaaaaa anak soleh & solehah ni dok tgk citer upin ipin ni.. hihi...

Notacomot~ Tetiba layan jgk lagu ni.. muahahaha.. :p



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Salam Nuzul Al- Quran 1434H ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Pagi Jumaat Uols....


Alhamdulillah... Salam Ramadhan ke #17..
Jumaat Ke3 utk bulan ramadhan ni...
Sayu hati kan? Dalam sedar atau tidak,ramadhan yg dirindui semakin menghampiri penghujungya... :(

Hari ni cma Cuti Umum Sempena Sambutan Hari Nuzul Al-Quran.
Selamat Bercuti lah bt Uols Semua..


Peristiwa Nuzul Al-Quran :~  
Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini.
Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M.


Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq. 
Notacomot~Cik PuanTanah Berehat sepuas2nya diRumah...



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Resepi Kuih Semperit Susu ~

Semoga u all senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknye…
Salam pagi u all..

Nampaknye..ramai yg mood membako2 sambil mmbuat kuih raye semakin datang ye…
Paling shahdan sbb lagu2 raya dah mula berkumandang.... hhuuuuuu...

oklah sambung lg..
Kat cni cma nk share resepi semperit Susu.. Semperit ni ade mcm2 version tak salah… dan salah 1 peberet cma:semperit susu.. nak tahu resepi semperit biasa kat sini.. gojesss u all..!
 
Semperit Susu
Bahan2
4cwn tepung jagung
1 cwn susu pkt mnis
1 cwn majerin..blh je klu nk cmpur ngn buttercup (more gabu)
ceri merah/hijau  utk hiasan (ganti ikut sedap tekak u all ) 

Caranye..
Campur semua bahan..uli smpai jd doh n terap ikut bentuk ‘bunga’ pilihan..

Bakar pd suhu 150 selama 15-20 mnt.siap!


Cma kat umah guna oven bulat cap butterfly tu je.. yg jenis kecik.. ehehe..

Notacomot~ simple & sedap..cma klu jenis yg renyah2 ni M ckit.. hihih.. :p



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Resepi Kuih Semperit ~

Semoga u all senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat Allah yg maha esa hendaknya…
Salam Pagi…

Semperit yg ayu gitewww

Cma nk share cara2 buat Biskut Semperit yg sedap. Ini versi Kak Haida Rifqi.
(Group Masakan)

Bahan2 :-
250 gram butter
50 gram gula aising
1 penutup esen vanilla
1 peket tepung kastard cap bunga merah
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu kfc kuning telur

klu dpt tepung kastard jenama ni lg gebu kuih semperit uolss

Cara2 :-

Gaul butter dan gula hingga sebati,Kemudian masukkan telur, esen vanilla,tepung kastard,Gaul Sekejap dan yg terakhir masukkan tepung jagung.Gunakan acuan bunga utk mmbentuk Kuih Semperit yg gojess..hias dgn ceri atau buahan pilihan.
Bakar pd suhu 150 selama 15-20 minit.(tgk pada jenis oven jgk tau)  Siap!

Notacomot~ cma pernah buat raya last year.. sedap u all.. patut try.cma menyemprit mungkin ujung2 pose nnti. Ehehe…ape2 pun tepek resepi dulu wat rujukan :)



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

25 July, 2013

~ Lagi “Bini2” Hubby ~


Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan & Rahmat Allah yg maha esa hendaknya…
Salam Petang uolss...

Okeh.. sambungan dari HubbyKu & Bini-BiniNya.
Yg ni pulak blh dikatakan “Bini” No.2 Beliau.

model model tak berbayor

Busana atau lebih dikenali sebagai persalinan pahlawan melayu.
Kalau ikut dari pertubuhan silat beliau, hubby cma kaler Merah.
So ade la sepasang baju melayu silat kaler Merah lengkap dgn baju layang, songket & Tanjak..

Ha.. Tanjak juga menjadi koleksi “Bini” Beliau ni..
Antara yg dia ade sekarang..

Tanjak Ketam Budu (Kelantan)

Tanjak & Sepersalinan Helang Menyonsong Angin (Putih)
Ini Adik Faiz Punye

Tanjak  Layang Kencana

Tanjak Lambaian Helang Sakti

Tanjak Ayam Patah Kepak (Perak)

Tanjak Balung Raja (Merah)

Tanjak & Sepersalinan Helang Menyonsong Angin (Putih)
Ini Abah Punye

Ni pun ade custom made yg belum sampai lg.. huhuhu...

Yg ni plak “Bini” Ketiga beliau :

Koleksi Cincin Permata & Batu2 lama.

Jadi bini ketiga sbb sekarang dah slow skit.Hubby byk bagi tumpuan pada Busana & senjata lama tu jer...huhu..Cma tak tau ape name batu & permata ni.. layankan aje lah gambo2 nye...

Cma mmg suka pada martial art.lebih2 lagi dunia persilatan..dekat sedekad jadi pesilat..Cuma sejak dah kawin,mmg totally out nk ikut kursus2 or tournament.. jadi pemerhati je la.. rindu betul zaman2 kegemilangan..

Dari jadi wakil pertubuhan,jadi wakil daerah, jadi wakil negeri..pastu jadi WASIT..
Menang pingat emas, gangsa, perak, x menang ape2.. hahaha..oh kenangan -_-..

Oppss.. lari tajuk pulak.. miaahahahaha....

Notacomot~ nk g Prepare Juadah berbuka jap...jom bersilat kat dapur!





♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ HubbyKu & Bini-BiniNya ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan & Rahmat Allah yg maha esa hendaknya…
Salam Pagi Khamis Uols… ^_^

Oppsss... lupa nk letak sign “” kat Bini-Bini Tu..
So.. tajuk Entri tu menjadi : HubbyKu & “Bini-BiniNya”
Ahaaaa...

Minggu ni mati kutu cma nk share ape... jadinye timbul idea nk bercerita ttg ‘Bini2” Hubby cma ni...Jangan tak tau uols.. cma dimadukan... ohhh tidakkk -_-“
Bwahahaha....

Hubby ade beberape Koleksi “Bini2” Beliau.. 3 Tak salah... tu pun tak cukup lagi... melampau! Hihi...En Hubby cma ni minat giler mengumpul senjata2 lama mahupun Busana Melayu.Cincin permata pun ade jgk...

Mmg menjadi hobi sekarang.. sanggup ikat perut semata2 nk dptkan koleksi beliau tu..mane cma tak gelarkan Bini –Bini.. sampai ai pun kadang2 dia lupakan.. *NadaJelesDisitu* Bwahahaha...

Meh perkenalkan Diantara Bini Beliau.. cma kategorikan ni Bini No 1.

(Senjata Lama )

Setakat yg dia miliki Sekarang ade 2 Jenis Keris 7 lok, 3 Jenis Keris 3 Lok & 1 bilah Badik.

Naga Sosro

Keris Melayu 5 Lok


LangDrang

Yg ni dikenali sbg Badik @ Tumbuk Lada

Dan dgr2 hajat beliau nk tambah lagi koleksi badik tu... amvoiii laki den..
Ehehe..

Lagi 2 “Bini2” hubby, cma share ptg ni...Mengantuk betui rasaaaaa...nk sambung tido jap lgi.. i coti uolss... miahahaha.. :p

Notacomot~ Ade sesiapa yg minat dgn senjata2 lama kat sini? Sape tahu Harge Badik tu berapa RM?  Puas Cma tnye Hubby, Xmau die jawab... Grrrrr... :p




♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥