Assalammualaikum & Hai ..
Lebihan Laksa yg kehabisan kuahnye jangan
dibuang dong. rugi lagi membazir.
Amalan syaiton giteww.. hewhewhew. tetiba nk bletiaq plak.
Amalan syaiton giteww.. hewhewhew. tetiba nk bletiaq plak.
Laksa goreng versi CMa. Auummmmm |
Sape kat sini suka mkn LAKSA GORENG?
hehe.. kita se'geng'lah. Sedap woo Laksa ni digoreng. kekadang tu saje beli sepeket nk buat goreng..
hehe.. kita se'geng'lah. Sedap woo Laksa ni digoreng. kekadang tu saje beli sepeket nk buat goreng..
Ni CMa share RESEPI LAKSA GORENG SEDAP
versi CMa
My Fav Sayoq. Cili Hijo Kepsikum & saderi |
Bahan²
- 4 Ulas Bwg Putih
- 1 biji Bwg Holland (size kecik)
- 1 Peket Perencah Nasi Goreng Adabi
- 1 Ketul Kiub Pati Ikan Bilis
- Sayur Pilihan
- Daging Pilihan
- 2Sdu Bsr Sos Tiram
- 2Sdu Bsr Sos Tomato
- Garam Secukup Rasa
- Minyak Utk Menumis
- Laksa
Cara²
1. Potong Dadu kedua² bwg, tumis sampai
keemasan.
2. Masukkan Perecah Nasi Goreng Adabi bersama Kiub Pati Ayam. Bila Kiub tu dah hancur sebati, masukkan Kedua² jenis sos.
3. Masukkan Daging pilihan. Biarkan sehingga Masak.
4. Masukkan pulak Sayur pilihan. Kacau sekejap bg sayur separuh masak.
5. Masukkan Laksa. Gaul sampai smua Laksa bergabung meletop dgn geng² dlm kuali tu. Dan akhir skali, tutup api dan perasakan dgn garam. Siap!
2. Masukkan Perecah Nasi Goreng Adabi bersama Kiub Pati Ayam. Bila Kiub tu dah hancur sebati, masukkan Kedua² jenis sos.
3. Masukkan Daging pilihan. Biarkan sehingga Masak.
4. Masukkan pulak Sayur pilihan. Kacau sekejap bg sayur separuh masak.
5. Masukkan Laksa. Gaul sampai smua Laksa bergabung meletop dgn geng² dlm kuali tu. Dan akhir skali, tutup api dan perasakan dgn garam. Siap!
Bulehlah tabur² dgn daun sup or daun bwg
or bwg goreng dgn cili merah potong.
Nyumss!!!
Laksa Basah |
Nota (Optional)
- Buleh jer nak guna LAKSA BASAH @ LAKSA
KERING. *Cma jeneh pemalas,guna laksa basah jer* hehehe
- Kiub Pati Ayam, Buleh Jer tuka Kiub Pati Ikan Bilis.
- Masakan Ni Tak pedas. Kalo jeneh suka pedas,Buleh jer ikut suka pewot uols nk tambah kepedasan.
- Daging pun uols buleh tuka nk boh seafood ker, ayam ke, beef ker, sosej ker, Fishball ke,FishCake ke. nak boh ketam sekoq pon tada hal.
- Sayoq pun buleh jer tukaq. Boh aje ape² yg uols suka makan. Kangkung? ermm.. tibai saja.
-Nak buat LAKSA GORENG TOMYAM pun Bulehh.. Cuma Tambah Perencah Tomyam, Hirisan daun serai & Daun Limau purut. Oshem bebeh
- Kiub Pati Ayam, Buleh Jer tuka Kiub Pati Ikan Bilis.
- Masakan Ni Tak pedas. Kalo jeneh suka pedas,Buleh jer ikut suka pewot uols nk tambah kepedasan.
- Daging pun uols buleh tuka nk boh seafood ker, ayam ke, beef ker, sosej ker, Fishball ke,FishCake ke. nak boh ketam sekoq pon tada hal.
- Sayoq pun buleh jer tukaq. Boh aje ape² yg uols suka makan. Kangkung? ermm.. tibai saja.
-Nak buat LAKSA GORENG TOMYAM pun Bulehh.. Cuma Tambah Perencah Tomyam, Hirisan daun serai & Daun Limau purut. Oshem bebeh
Selamat Mencuba!