Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sape Kat Sini Suka Makan Kerepek Bawang?
Hangkat Kening! Muehehe.. Peberet Cma Gak
Nih…
Ni Cma Share Resepi… Nnti Kita Buat Sama2
Eh…
Bahan-Bahan :
Untuk doh bawang:
1 biji bawang besar ( diblend tanpa air )
1 sudu besar serbuk udang kering
Tepung gandum secukupnya
Bahan-Bahan :
Untuk doh bawang:
1 biji bawang besar ( diblend tanpa air )
1 sudu besar serbuk udang kering
Tepung gandum secukupnya
Untuk doh margarine:
1 1/2 cawan tepung gandum
70gm margarine/mentega
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1 1/2 cawan tepung gandum
70gm margarine/mentega
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara-cara:-
Untuk doh bawang:-
Untuk doh bawang:-
Tepung diuli bersama bawang blended +
serbuk udang kering .
Tambahkan tepung hingga adunan sehingga
menjadi doh yang bulat.
Bahagikan pada 3 bahagian.
Untuk doh margarine :-
Uli semua bahan hingga menjadi doh yang
bulat juga sama seperti tadi.
Bahagikan pada 3 bahagian.
Kemudian canaikan doh bawang dan doh
margerine secara berasingan.
Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk (2-3 jam)
Keluarkan dan hiris nipis2.
Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yang penuh.
Letakkan doh bawang di atas doh margerine dan gulung.
Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk (2-3 jam)
Keluarkan dan hiris nipis2.
Kemudian bolehlah digoreng dalam minyak yang penuh.
Nota : Gunakan api yg perlahan ketika
menggoreng bagi mengelakkan gelembung.