السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Salam Sabtu..
Resepi Biskut Raya : Raffero Hazelnut Cookies
Bahan-bahannya(70 keping):-
Bahan A
150gm mentega
40gm majerin
20gm crisco/shortening
20gm gula kaster (Tambah gula sehingga menjadi 80gm-100gm)
1 kuning telur
1 sudu teh cappucino emulco
Bahan B
180gm tepung gandum
secubit serbuk penaik
20gm tepung jagung
20gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung
30gm milo
50gm coklat rice
20gm kacang hazel-panggang & kisar
Hiasan:-
Kacang hazel (70 biji)-panggang & buang kulit, cawan kertas, coklat masakan hitam dan putih(saya letakkan pewarna hijau)
Cara-caranya:-
40gm majerin
20gm crisco/shortening
20gm gula kaster (Tambah gula sehingga menjadi 80gm-100gm)
1 kuning telur
1 sudu teh cappucino emulco
Bahan B
180gm tepung gandum
secubit serbuk penaik
20gm tepung jagung
20gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung
30gm milo
50gm coklat rice
20gm kacang hazel-panggang & kisar
Hiasan:-
Kacang hazel (70 biji)-panggang & buang kulit, cawan kertas, coklat masakan hitam dan putih(saya letakkan pewarna hijau)
Cara-caranya:-
- Kacau bahan-bahan A sehingga ringgan dan kembang
- Masukkan bahan-bahan B dan kacau sehingga menjadi doh lembut
- Ambil sebiji kacang hazel yang telah dipanggang dan salut dengan 1 camca teh doh. Buat berbentu bulat
- Susun biskut diatas loyang pembakar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20minit diketuhar yang telah dipanaskan sehingga kekuningan.
- Biarkan biskut sejuk. Apabila sejuk, celup biskut kedalam 'dark chocolate' dan masukkan kedalam cawan kertas berwarna hitam. Hiasi dengan coklat putih
Nota:-
Masak coklat dengan menggunakan kaedah 'double boiling'.
Masak coklat dengan menggunakan kaedah 'double boiling'.
sekian.