♥ Welcome ♥

♥ Pn Belog ♥

My photo
Salam Doploh Doploh TiGa. Owner Blog Kejap Ade. Kejap Takde.

19 July, 2014

Resepi Biskut Raya : Raffero Hazelnut Cookies

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Salam Sabtu..


Resepi Biskut Raya : Raffero Hazelnut Cookies

Bahan-bahannya(70 keping):-
Bahan A
150gm mentega
40gm majerin
20gm crisco/shortening
20gm gula kaster (Tambah gula sehingga menjadi 80gm-100gm)
1 kuning telur
1 sudu teh cappucino emulco

Bahan B
180gm tepung gandum
secubit serbuk penaik
20gm tepung jagung
20gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung
30gm milo
50gm coklat rice
20gm kacang hazel-panggang & kisar

Hiasan:-
Kacang hazel (70 biji)-panggang & buang kulit, cawan kertas, coklat masakan hitam dan putih(saya letakkan pewarna hijau)

Cara-caranya:-
  1. Kacau bahan-bahan A sehingga ringgan dan kembang
  2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau sehingga menjadi doh lembut
  3. Ambil sebiji kacang hazel yang telah dipanggang dan salut dengan 1 camca teh doh. Buat berbentu bulat
  4. Susun biskut diatas loyang pembakar dan bakar pada suhu 150c selama 15-20minit diketuhar yang telah dipanaskan sehingga kekuningan.
  5. Biarkan biskut sejuk. Apabila sejuk, celup biskut kedalam 'dark chocolate' dan masukkan kedalam cawan kertas berwarna hitam. Hiasi dengan coklat putih

Nota:-
Masak coklat dengan menggunakan kaedah 'double boiling'.

sekian.