♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

18 June, 2015

Resepi Semperit Dahlia

Assalammualaikum & Hai… 

Terujaaa tgk resepi ni.. tak guna tepung gandum okeh.. teloq ayam pun x guna.. tapi hasilnya tetap mabeles..rapuh & cair di dalam mulut.. wuuuu..
Cma dah la penggemar kuih semperit.. hari hari hari dok gugel resepi semperit..
(part hari2 tu tipoo jeww)
cma ada satu versi SEMPERIT HAIDA RIFQI ni. sodappp.. plus yg ni.. sendiri buat tak ghaso lagi.. nnti kita try eh..

Ni cma share resepi & do & don’ts tentang semperit ni..

SAMPRIT DAHLIA
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Bahan2 :-
250g buttercup
50g gula castor 
120g susu pekat manis
400g tepung jagung
30g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla

Cara2

1. Masukkn butter dn gula ke dlm mangkuk mixer. Pukul sebati.
2. Masukkn susu dn esen vanilla. Pukul sebati.
3. Ayak tepung jagung bersama tepung kastard dn masukkn ke dlm adunan. Gaul dgn tangan hingga jd doh... dn doh ni SANGAT LEMBUT ye... Klau doh yg trhasil keras, maknanya smpai kt sini pun step dh tak betul... (pastikn sukatan betul)
4. Bahagikn doh kpd 2 bhgn. Biar 1 bhgn dgn wrna asal. Letakkn warna kesukaan dlm 1 bhgn lg... sentiasa tutup doh dgn kain lembab supaya doh x keras.
5. Blh lah di tekan ats dulang yg tlh d gris.
6. Bakar suhu 160°c selama 15 - 20 mnt ikut kesesuaian oven masing2. Guna api ats dn bwh yee...siap..

SOALAN : Kenapa pkai buttercup? Apa lg jenis mentega yg blh guna? Blh x pakai margerin biasa?
Jawapan : Blh pakai ANCHOR utk rasa yg lbh sedap. Kalau utk jual biasanya pkai buttercup sbb lbh murah dn rasanya masih sedap... Jgn pakai margerin biasa, nnti rasa dia lari.
Tips : Bila keluarkn butter dr peti ais, rehatkn di luar sekejap supaya buttr kita lembut sikit (tp masih dlm suhu sejuk) Kemudian br gunakan.

SOALAN : Dlm resepi x pakai telur? Kenapa?
Jawapan : Dlm resepi ni x pakai TELUR... saya ulang, TAK PAKAI TELUR... sbb telur akn menyebabkn kuih samprit jd sgt gebu dan lerai... samprit kita akn mengembang dn terpenyek bila dibakar dn hilanglah kelopak bunganya...

SOALAN : Tak payah letak tepung gandum ke? Resepi lain guna tepung gandum.
Jawapan : Dlm resepi ni juga TAK PAKAI TEPUNG GANDUM. Kenapa? Dah mmg resepinya begitu... hehee... inilah yg dinamakn resepi, betul tak?
Tips : tepung gandum akn buatkn samprit keras bila sejuk... dn rasanya mcm tepung jee...

SOALAN : Susahnya nk tekan samprit. Nk patah jari rasanya, nk buat mcmana ye?
Jawapan : Sebaik sj doh siap diadun, SEGERA tekan guna acuan ketika doh masih lembut. 
Tips : Sentiasa ttup doh supaya x keras. Adunan mudah mengeras klau trdedah pd angin. Klau doh keras dn susah nk tekan, blh masukkn 1 - 2 sudu susu full cream (susu kotak) dan uli sebati.

SOALAN : Kenapa samprit saya jd kembang, kelopak jatuh, terpenyek bunganya bila dh bakar?
Jawapan : REHATkn dulu samprit yg dh ditekan. Jgn trs bakar. Saya akan biarkn bwh kipas utk 1/2 jam hingga 1 jam sblm dibakar.... biar dia rehat lama2 pon xpe... lg lama samprit kita trdedah pd angin, ia akn jd lbh keras dn kelopak bunga samprit kita nnti akn lbh 'TEGUH'... xde la kelopaknya terpenyek bila dibakar. Tp jgn risau... bila dh dibakar nnti, samprit kita akn jd rangup, gebu dn cair dlm mulut.Klau nk samprit kita cantik, kena la maintain saiz sentiasa yee...

SOALAN : Dah ikut tips di ats tp samprit sy ttp kembang lps dibakar. Macam mana ye?
Jawapan : Kalau setakat kembang sikit tu biasa la sis... Sy buat pn kembang gak sikit. Tapi mungkin juga ada masalah dgn SUHU masa bakar. 
Cuba fahami karenah OVEN masing2... klau sblm ni sis pkai suhu 160 tp samprit masih kembang, cuba kurangkn ke 150 dn tambah masa mmbakar lg 5 mnt...Klau sblm ni sis menggunakan rak yg bwh, kali ni cuba gunakan rak tgh oven tu...

SOALAN : Saya xde acuan macam tu. Blh guna acuan lain?
Jawapan : Boleh je sis, sbb acuan x mmpengaruhi rasa... cuma mmpengaruhi mata jee... Sy guna acuan ni sbb mmbentuk kelopak yg cantik. Acuan ni sy beli kt kdai brg2 kek. Kat pasaraya sy x pasti ada ke tak.

SOALAN : Ada antara bahan2 ni yg sy x ada... blh tak sy ganti? Sy taknak guna susu, nk guna gula sj... Sy xde tepung custard, sy ganti dgn tepung lain?
Jawapan : Soalan nk minta menderhaka pd resepi ni yg paling sy lemah nie... hahaaa.. Jawab sy senang je.... Kalau x cukup brg, jgn buat! Pegi beli brg dulu...  Klau x suka itu, x suka ini dn nk ganti dgn bhn lain... jwbnya senang, cari resepi lain jgn guna resepi ni...ehhe..

RESEPI ASAL DAN TIPS2 YG DIKONGSIKAN NI CMA COPY DARI PAGE DARI DAPUR SEORANG AMATUR. CMA MINTAK IZIN COPY YE SIS.
TERIMA KASIH SHARE RESEPI DAN TIPS2 BERGUNA UTK KAMI YG BARU BLAJO NK WAT KUIH NI…
Uols bleh jer terjah page FB beliau.. banyakkk gila resepi kek, kuih, roti yg sedap2.. Aumm….

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥