♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

08 July, 2014

Resepi Beehives Bread With Butterscotch Sauce / Roti Sarang Lebah Dengan Sos Butterscotch


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Salam Isnin semuanya.. ^^
Sedar tak sedar dah 8 ramadhan hari ni kan? Alhamdulillah… :)


tu dia tajuk entri punya panjang.. hahah..:D
Seminggu sudah ni kan, gegeh la cma menguli roti..pasal dari 1st blogger ni up entry, punyelah tergedik2 cma nk buat..pendam perasaan uolss.. akhirnya..setelah selamat membeli oven ,maka, misi pun bermula lah.. kemaruk.. amekkaw..seminggu tu jgk cma meroti.. 

Mula2 nk buat, bahan2 tak cukup..mcm nk buat sos butterscotch tu, dgn almond flakes yg takde..roti togel mcm tak best la pulak..hehe..so..cma try la buat roti kosong semata..pastu ditabur dgn cekelat rice..

Laku uols..hihi..paling best sbb en alan puji roti sedap. Esok buat lagi..try letak inti plak.. 
Nampak tu~~ pujian yg buat hati sang isteri manyak munga2.. hahahaha…happy uols..mmg betul la nk pikat suami kena pikat pewotnye dulu..hihi..walaupun cma ni jenis yg tak reti masak..tp blh dikatakan rajin memasak jgk.. wakakakaka.. oh, terlebeh pujian pulak kat sini..

Tanpa membuang masa, meh kite cekidaut resepi BEEHIVES BREAD WITH BUTTERSCOTCH SAUCE / ROTI SARANG LEBAH DENGAN SOS BUTTERSCOTCH yg gebu dan mudah.

Bahan2
2 cawan tepung roti *cma guna tepung gandum jer
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *kalau takde leh gantikan dgn fresh milk
¼ cawan minyak sun flower*cma guna minyak masak biasa
1/2 cawan air suam
**Almond flakes, pumpkin seeds utk tambahan  jika suka

cara2
  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan sampai berbuih. Tgk gambar kat sini
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung, baking powder dan kacau sebati.
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan.
  4. Uli dengan tangan dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.uli dgn cara menyental baju tu.
  5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON.
  7. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  8. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.Buat sampai habis. 
  9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
  10. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
  11. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.Time bako dalam 10-15 minit.
  12. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.
NOTA
  • Doh memang lembik.. JANGAN tambah tepung, cuma sapukan tgn dgn minyak masa nk bulatkan doh kecik2.
  • Make sure oven betui2 panas supaya nnti roti lembut bak kapas
  • JANGAN bakar terlalu lama nanti keras



BUTTERSCOTCH SAUCE

Bahan
1/2 cup brown sugar.
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
Garam secubit rasa
1/2 sudu teh Vanila
25g butter

Caranya-
  1. Cairkan butter, Masukkan brown sugar, kacau2 sehingga gulanya cair dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
  3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati tutp api.

Siap sudah.. sape yg rajin2 nk menguli tu, moh try buat…kompom tak nyesal!
Hasilnye mmg tak mengecewakan uolsss…
 
roti kosong taboq cekelat rice
sekian...

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥