♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

19 February, 2014

Petua Halau Nyamuk.



Assalammualaikum..
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Petang semuanya ^^

Sekarang ni kan.... cma perasan..banyak betul nyamuk...agaknye dah musim mengawan.. tak pun  musim nyamuk keluar dari sarang..
Series byk giler nyamuk..

Bayangkan, umah cma tingkat 7 daripada 13 tingkat.itu pun penuh nyamuk dlm rumah.
Paling best,time nk tido memalam yg penuh syahdu tu,mula la melingkor nyamuk ni terbang kesana kemari..

Besau2 habaq hang..sekali geget,pergghhhhh...blh kene Karen..
Kesian dekat cik seri dan faiz jer la.. bising nyamuk...nyamuk..hai la anak...sabau yo lahh..

Umah cma mmg xleh pasang ubat nyamuk..spray pun tak boleh..ini adelah kerana faiz ada penyakit G6PD. Faiz mmg tak boleh dekat dgn herba or coil2 nyamuk..ubat gegat tu lagi la...confirm dia akan demam n badan gatal2..kalo nk spray jugak ubat nyamuk, kena spray awal2 sebelum masuk tidoq..

Oh ya, disini cma nk Share 1 petua MENGHALAU NYAMUK. Berkesan uols.. tak perlu mengeluarkan modal yg banyak.. Uols Hanya perlukan 2 Bahan ni.

  • Limau Nipis
  • Bunga Cengkih.


Caranya mudah aje..
Belah limau nipis tu kepada 2 bahagian, pastu cucuklah bunga cengkih diatas isi buah limau tu..

Macam ni rupenye :~

google

Settle! Pastu letak mana2 tempat yg uols rasa banyak nyamuk.kompom nyamuk tu dihalau dan dipulau dan dia tak kesitu lagi..mihmihmih...oh ya..kaedah ni jugak untuk menghalau lalats

Sekian..Petua ni Mak cma yg share.Cubelah... =)

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥