♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

13 August, 2012

✿ Air Jimi Asmara ✿


Bismillahhirahmanirrahim…
Assalamualaikum w.b.t…

Semoga anda semua senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat Allah yg maha esa selalu…
Salam hari isnin… Salam Ramadhan yg ke23 *Alhamdulillah*

Air fanta hijau

Cuti 2 hari semalam agak malas nk update blog…jalan2 jadi silent reader je…
Huk3… Niat di hati nak mencari ape2 resepi yg simple dan cedap utk dimasak buat juadah berbuka …keras idea nak masak ape..huhuhuh… Adela salin 2-3 resepi.. Tapi semlm asben mintak buat mee goreng je… hhihihi..Layan…

Beginilah rupe air fanta ( google)
Oh ye, cma nk share 1 resepi Air ni tau.. Sedappppp…dah try buat semalam… gegeh tau… tp cma xdela ikut bulat2 sukatan resepi tu..di sebabkan nak test rasa sodap ke idak...so... dapat sejug kecik je… Emm.. SEDAP! Rasenye ade ala2 air Slurpee kat 7e tu.. cam rase air Fanta pun ade.. Cam rase air F&N buahan2 yg bergas tu pun ade..Cuma yg ni versi xde gas.. hihih..anak2 kemain suke.

Nama resepi asal Air Fanta. Tp cma saje letak air Jimi Asmara sbb time sekolah rendah dulu2 ade air yg rase nye sama mcm ni,kami panggil Air Jimi Asmara..Mmg femes time tu taw… =)

Resepi Air Fanta

Bahan2 :-

3kg    Gula
2Liter Air
1Botol Kecil (330ml) Oren Sunquick
Pewarna Hijau         ½ Botol
Esen Pisang            ½ Botol

Cara2 :-

1.    Masak air gula hingga larut.
2.    Masukkan Oren Sunquick dan Pewarna Hijau.
3.    Masak hingga mendidih.
4.    Tutup Api dan masukkan esen pisang.

Actually Bancuhan ni berupa pati dan perlu ditambah dgn air suam sebelum dihidangkan. Sukatan diatas boleh menghasilkan kira2 2 botol Besar 100 Plus tu…
(Nie tgk komen2 kat wall FB).Boleh disimpan utk digunakan kemudian hari ^^_


Cubelah… Sedap tau..nak pulak ditambah dgn ketulan2 ais.. Peh peh peh…
*hihi…kasi PANG sekali*…

Sumber dari page ResePiBoNdA. (Terima kasih tuan punya resepi ^^_)

NotaComot~ Cuba jgn x cuba...ngeh3…
*Semakin hari semakin malas… huhuhu….*



♥ Library ♥

♥ Traffic ♥