22 June, 2014

Resepi Kuih Tahi Itik

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Semoga Senantiasa Berada didalam lindungan Dan rahmat allah yg maha esa hendaknya... Salam Ahad...




uols pernah makan kuih tahi itik ni? Seriously, Cma tak pernah mkn.. tgk resepi mcm simple jer..mcm sedap jer.. hehe.. meh cma share dgn uols yer...

Resepi Kuih Tahi Itik yang sangat menyelerakan. Kuih tahi itik merupakan kuih tradisional negeri kelantan.Walaupun namanya agak unik kuih ini menjadi pendamping kepada kuih jala mas..yang terkenal dengan rasanya yang manis.

Bahan-bahannya
10 biji putih telur
500ml santan
400gm gula pasir
100gm tepung pulut
150gm tepung beras
Sehelai daun pandan(dicarik-carik)

Caranya
  1. Campurkan semua bahan dan kacau atas api sehingga masak dan nampak sedikit berkilat.
  2. Biarkan sejuk.
  3. Bulatkan atau boleh dibentuk mengikut kesukaan sendiri.
Siap!!