03 August, 2013

~ Resepi Tart Nenas Gulung ~

Semoga u all senantiasa berada didalam linduangan & rahmat allah yg maha esa hendaknya…

Hari ni ingat nk share resepi kuih je la.. buleh kan?? Maklumle..mood membuat kuih kemain ON! Lagi teww..muahaha..

Tart Nenas Gulung

Bahan-bahan: 

1 kg tepung gandum Cap Sauh 
625 g mentega (2 ½  buku mentega)
4 kuning telur 
1 putih telur 
¼  sudu teh garam halus 
15-20 g gula halus (optional)
1 sudu teh esen vanilla 
sedikit pewarna kuning 
1 kg Jem Nenas 

Sapuan: 
1 kuning telur + sket pewarna kuning + 1/2 sudu kecil air - kacau sebati 

 

Cara membuat: 

1.  Campurkan kuning telur, putih telur, garam halus esen vanilla dan pewarna kuning dlm mangkuk kecil, pukul sket. 
2.  Dalam mangkuk besar, gaul kan mentega, gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti kemudian masukkan campuran telur tadi.
3.  Gaul sebati. Masukkan dlm acuan tat gulung, picit dan letak kan jem kemudian gulung. 
4.  Sapu atasnya dgn bahan sapuan kemudian bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak (suhu dan masa bergantung kpd jenis oven) 

Nota: Jika adunan keras  atau gulungan putus2 boleh lah tambah sket lg majerin/mentega sehingga mendpt adunan yg betul2 lembut.


Resepi Asal cma godek dari SINI. Mekasih tuan tanah! :)