♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

17 August, 2015

Aku, Manggis, Kelopak Dan Isinya

Assalammualaikum & Hai... :)


Sape Kat sini suka makan buah manggis?? angkat ketiak!!.. hahaha...
kalo durian dipanggil RAJA BUAH, Manggis pulak dipanggil RATU BUAH

CMa suka gak makan Buah Manggis ni.. tapi buah manggis yg cenoet2 tu..kalo yg besar2 tu tataw kenape, tengok pon takde selera.. haha..besar sangat kot.. yg kecik2 tu comel je..nampak lagi menyelerakan.. ehehe..

Teringat mase kecik2 dulu, Ayah selalu buat Magic dgn buah manggis ni. Magic apa? hahaha...

Ayah : Long, hang tengok kat montot Manggis tu, ada bunga. kalau kelopak dia ada 5, mesti isi kat dalam pun ada lima.
Me: haha.. ye ke? mcm mana buah kecik boleh ada isi lima.mesti ada empat ke..tiga ke..?
Ayah : Tak caya, hang bukak buah manggis ni tengok. *dgn gaya eksyennye*
Me: bukak la buah manggis tu, ya! mmg benar ada 5 ulas isi kat dalam tu..sama mcm kelopak bunga kat bottom manggis tu. haha *confuse*. try lagi buat uji kaji sama dgn buah manggis yg lain..ternyata benerrr...haha.. agak peghak disitu

So, start hari tu mcm cma tau lah isi kat dalam manggis tu ada berapa ulas tanpa mengkekahnye terlebih dahulu..hehe.. mesti cma cek dulu kelopak tu, kalo ada banyak baru makan..cma suka isi yg banyak2 dan kecik2 berbanding isi yg besar tu..ehehe...

nih cma share sikit diantara khasiat yg terdapat pada buah manggis...

sedapnyaaaa manggis..aummmmmmm

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥