♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

02 October, 2014

Set berpantang pilihan.

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Assalammualaikum..
Semoga senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya…
Salam khamis…



To be honest, waktu cma berpantang dulu2 tak pernah stick dgn mana2 set berpantang.
1st time lepas bersalinkan seri, cma just minum air rebusan akar kayu periuk & mkn manjakani.Rasa dia? Pergghhhh.. ½ bulan jer disiplin.. lepas tu, hanyut.. :p

Masa bersalinkan faiz pulak, cma mmg tak amek apa2 jenis jamu or rebusan akar kayu.
Zero, nothing.. sebab faiz jaundice & ada penyakitG6PD .. cma mmg elakkan makan rempah2 yg ada sebarang jamu.. sbb pernah sekali cma terrrmakan manjakani, badan faiz pucat lesi lepas menyusu..Effect tu tak lama, elok 1/2jam lps menyusu muka dah naik biru..

Kebetulan misi dtg periksa hari tu, teruk la kena.. hadap jer la..ade lah juga berkepuk2 nasihat dia bagi dan cara penjagaan bby yg ada penyakit G6PD ni.. utk pengetahuan uols, penyakit G6PD ni adalah sepanjang hayat..dan tak boleh diubati.. kiranya…makin besar, makin kurang la effect pd si pesakit.

Mcm umur faiz sekarang 4 tahun, tak leh pegang sebarang ubat nyamuk lingkaran, ubat gegat, jamu, or mkn kacang parang. Kalau tak, sel darah merah pecah,badan pucat lesi, kulit jadi kemerah2an dan kalau teruk sampai muntah berdarah.

Disebabkan itu,Terpaksa stop susu badan, bg susu formula dlm sehari dua..mana susu yg diperah tu, buang saja.. menbaziaq sungguh… huhuh..

Oh..lari dari tajuk pulak.. yg sebenarnya cma nak Tanya kengkawan yg ada pengalaman menggunakan apa2 set lepas berpantang,. Yg pastinya bukan cma yg nk guna.. ahahah.. ni kawan tempat kerja..bby sulong.. pengalaman pun tak dak lagi.. so dia Tanya cma apa set berpantang yg worth it.

Feedback dari kawan2 cma :-

Nona Roguy
Tanamera
Salindah
Anugerah

Ada sesapa kat sini pernah guna selain dari set2 ni or.. pernah guna set yg sama? Bleh share feedback tak?

Cma dahulukan dgn ucapan terima kasih daun keladi… nyam nyam nyam…


♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥