♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

06 July, 2013

~ Resepi Puding Roti Kukus BerSos Kastard Yang Simple & Sedap ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya...
Salam Petang semuanya...

Ececece... Pewasan konon chef terkenal plak nk share resepi bagai.. mihmihmih..
Buat diriku yg gemarkan masakan simple2 yet delicious ni, harusla nk share resepinye...

Resepi Asal, cma cedok dari Resepi Kak Ina Intan Berlian.Pastu cma olah ikut sesedap pewot cma ni ha..

Ini Versi Cma.
Untuk Puding Roti :-

8 Keping Roti Kosong

(Bahan A)
300ml Susu Cair
7 Sudu Besar Gula
2 biji Telur
1 Sudu Teh Esen Vanila
Sedikit Mentega
  
Versi cma..tp yang ni plain je. xde hiasan badam or kismis.. :p
Untuk Sos Kastard :-

1 Tin Susu Cair
2 Sudu Tepung Kastad
2 Sudu Besar Gula

Caranya :-

1.    Sapu mentega dikeliling loyang.Koyak roti kepada 4 bahagian,susun dlm Loyang ikut taste uols.
2.    Blend bahan A sampai sebati.
3.    Tuang Bahan A dalam Loyang yg berisi roti. Biarkan seketika.10 minit giteww.
4.    Kukus diatas api yg sederhana besar selama 20 minit.
5.    Siap.

Cara utk buat sos kastard:-

1.    Bancuh dahulu semua bahan dan panaskan diatas api yg sederhana kecil.
2.    Kacau sehingga sebati dan likat *ikut kepekatan yg uols nak*
3.    Siap!

Pudding ni boleh dimakan samada versi sejuk dingin ke tekak atau versi suam2 panas.time nk makan tu, curahkan sos kastard keatas pudding roti tu..Nyummieh!!

Lagi sedap bila kita Hiaskan Dengan Taburan Kismis or Hirisan Badam sblm mengukus pudding roti tu..Nak letak hirisan Pisang dalam lapisan roti pun sedap!


Ha... K.Nisah tomey tomey.. bleh la cube buat...nyum3..

Notacomot~ Cma suka kukus sbb kukus senang & Tekstur lbh Moist.
Kalo nk bako2 ni ermmm den tak khatam lagi.. ngeeee~~~~ :p



♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥