♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

27 July, 2013

~ Resepi Air Fanta ~


Semoga u all senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknye…
Salam pagi u all..

Air Fanta Hijau ni mmg dah jadi peberet Cma.. Time bulan Puasa @ raya.. tahun lepas ade share..
Tp nk share lagi sbb air ni sgt sedap & paling penting, simple je nk buat u all..

Air Fanta Hijau

Bahan-bahan:-
Gula 3kg
Air 2 liter
Oren Sunquick 1 botol kecil (330 ml)
Pewarna hijau 1/2 botol
Esen Pisang 1/2 btol

Cara-cara:-
Masak air gula smpi didih.
Msuk oren sunquick dan perwarna hijau sampai mendidih.
Tutup api dan masukkan esen pisang
Bila dah sejuk, pati ni blh la disimpan dlm bekas.


Bancuhan ni akan menjadi pati. Bila nk minum, bancuh je dgn air ikut kemanisan yg dimahukan..blh tahan sebulan klu letak dlm Fridge..So Kenapa name dia Fanta? Sbb rasenye lbh kurang mcm air bikarbonat/ gas mcm F&N & Fanta tu.. Cuma versi ni bebas gas2 segala bagai.. anak2 nk minum pun no hal... klu nk minum kene sejukkan.. layannn.. ^_^

Klu u all nk try, buleh je setengahkan bhn2 tu.. sedap uols… time2 raya, air ni yg mber2 cma cari .. ehehe,,

Notacomot~ Jum berfanta!

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥