09 May, 2013

~ AWAS! Hadis Palsu Mengenai Bulan Rejab Dan Syaban ~

Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa hendaknya…
Salam Petang uols… ^^


Sekarang ni, kat FB, Twitter, Blog, Instagram, dan lama sesawang lain tgh laju share2 mengenai ‘Amalan Memperingati Bulan Rejab & Syaban’.

Jadi bagi mengsahihkan tentang Hadis ni, jenuh la cma menggodek kehulu kehilir, atas bawah depan belakang.Ternyata tiada apa2 Hadis sahih yg menyokong tentang statement tu…

Uols… peringatan utk diri sendiri terutamanya dan buat semua rakan2 dan blogger2 yg cma kasihi, sebelum nk share apa2 berkaitan dgn Hadis nabi, eloklah selidik dulu…


Nanti tak pasal2 kita menanggung dosa mempercayai dan menyebarkan Hadis2 palsu yg mengaitkan Nabi junjungan kita.Nabi Muhammad S.A.W..

Hadis Palsu Sahih:-

 “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku.”

Namun begitu, Tiada larangan untuk melakukan ibadah2 sunat sepanjang bulan rejab & syaban ni… malah kita dituntut.

Sebenarnya Hadis sahih mengenai kebaikan malam Nisfu Syaaban itu memang ada, tetapi amalan-amalan tertentu khas pada malam tersebut adalah palsu.

Hadis yang boleh dipegang dalam masalah Nisfu Syaaban ialah:

 “Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hambaNya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci)
(Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain).


Nak tahu lebih lanjut mengenai Hadis Palsu ni, cma ada sertakan beberapa link kat bawah…Harap dpt memberi panduan.




Wallahu a'lam  والله أعلمُ بالـصـواب
Yang baik itu datangnya dari ALLAH S.W.T. dan yg buruk itu datangnya dari kekhilafan cma sendiri.


Notacomot~ Pejam Celik,pejam tak celik..Kurang lebih 63hari lagi, Bulan yg dirindui… Bulan Ramadhan bakal menghampiri… Ya Allah.. semoga kita diberi peluang untuk bertemu Ramadhan 1434H ini..Sudah bersediakah kita?? ^_^



19 comments:

  1. Salam Cma Cumel Like Tomo & Tami

    thanks the info, ramai yg suke nak menambahtokokkan fakta-fakta. dan ramai juga yg suke sharing tanpa selidik & merujuk.

    semoga kita akan lebih berhati-hati selepas ini. fakta yg auto biarpun sepatah, namun kite harus tanggung untuk setiap manusia yg mempercayainya.

    terima kasih, atas info yg sgt bermanfaat ini. akak berkongsi info ni (^_~)

    ReplyDelete
  2. Semoga kita dapat melalui semua bulan-bulan ini di bawah keredhaan Allah, dan mampu mengumpul sebanyak mungkin amalan bg bekalan akan datang (^_~)

    ReplyDelete
  3. ramai kan yg sebar sesuatu tanpa usul periksa. tapi tak salah nak buat amalan2 sunat sepanjang bulan rejab, syaaban sblm menjelangnya ramadhan. buat persediaan lebih awal gitu kan.

    ReplyDelete
  4. as salam cma...
    cak!! rindu blog cma hehehe..

    kza pun ada nampak kwn2 fb share benda ni..

    ReplyDelete
  5. sekarang mmg kena hati2...takut laa kang tak pasal2 menyesatkan pula..tq cma mengingati

    ReplyDelete
  6. TQ sharing Sis, itula sekarang ni berleluasa pasal hadis2 ni, lebih baik kita tanya ustaz untuk lebih kepastian kan.

    ReplyDelete
  7. terima kasih kongsi cma, kadang kita baca tgk kebaikan terus share kan..

    ReplyDelete
  8. ish perkara mcm ni pun boleh nk dijadikan palsu.. mcm2.. kena periksa betul2 dulu baru tau sahihnye sesuatu tu.. jgn main suka ikot je apa yg ditulis tu..huhu..

    ReplyDelete
  9. Nice sharinggg dear and thanks for the info

    ReplyDelete
  10. itulah..kt kena hati2 dgn info2 y tsebar di fb.. mcm2 kan...
    tq for sharing cma..

    ReplyDelete
  11. akk x sabar nak puasa esok ..
    esok 1 rejab kan ..

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas info ini...harap kita tidak terus alpa sehingga ada yg mengambil kesempatan dengan menyebarkan hadis palsu ini...

    ReplyDelete
  13. akak ada tag cma...11 things about me..

    ReplyDelete
  14. yelakan,cma..xpasti sgt pasal2 hadith2 ni..yg penting kita persiapkan diri utk bertemu bulan yg kita rindu2kan Ramadhan :))

    ReplyDelete
  15. kat malaysia ni pun kelas baca kitab tak meluas kecuali di pondok2 n masjid..kesian

    ReplyDelete
  16. terima kasih , info yg sangat bermanfaat pun..

    ReplyDelete
  17. tq utk info ni cma..apapun selamat menyambut bulan rejab

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah masih ada yang mengingati satu sama lain..mudah mudahan berkekalan sampai akhirnya

    ReplyDelete

♥♥ Alhamdulilllah...Terima Kasih kerana sudi Komen..
Cepat @ Lambat cma pasti akan terjah link uols kembali tauuu ♥♥

♥ Ping Terbaik ♥

Blogged.my