♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

19 January, 2013

~ Ngaku Kembali ~


Bismillahirrahmanirrahim…
Assalammualaikum…
Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa selalu…
Salam pagi sabtu!

*Ubi NGaku yg masih berkulit*
 vv
vv
vv
vv
vv
vv


*Ubi Ngaku yg berjaya ditogelkan*
Kemain.. ngaku kembali! Miahahaha…. Bukannye ape.. buah ngaku ni sangat sangat sangat la Fofular bila time raya cine nk dekat… ubi ngaku ni tersangatlah sedap bila di goreng rangup.cam rase ubi kentang pun hado… hehehe..

*ngaku yg telah digoreng dan sedia utk dingap!*
>ehsan google<

Hari tu saje try2 nk goreng ubi ni…tapi tu la.. klu dah saje2 mmg tak jadilah… sbb time sagat ubi tu sunguh tidak professional… ade yg tebal, ade yg nipis.. tp seeloknye tahap kenipisan tu ngam2..bila digoreng garing dan mkn…sedappppppp….

Cma dok google2 resepi.terjumpa resepi ni… meh nk share mne tau kot2 uols pun nk try menggoreng ubi ngaku @ nama scientific nye arrowhead... sedap dimakan bersama seisi keluarga…^^

*cara yg betul menyagat ngaku*
ehsan google

Bahan bahan:
  • Ubi ngaku @ arrowhead
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
  • Sedikit garam halus
Cara membuatnya:-
  1. Mula2 kupaskan kulit ngaku sehingga betul2 bersih. Kulitnya nipis saja. Tak perlu dibuang bahagian atas yang macam jambulnya tu untuk memudahkan semasa proses menyagatnya nanti.
  2. Sagatkan menjadi kepingan2 nipis, pegang bahagian atas jambul & sagat perlahan2, hati2 jangan sampai tercedera tangan...
  3. Rendamkan di dalam air sehingga selesai kesemuanya, toskan
  4. Panaskan minyak secukupnya, minyak mestilah betul2 banyak & mencukupi
  5. Apabila minyak sudah betul2 panas, masukkan kesemua ubi ngaku yang siap disagat dan gorengkan sehingga betul2 garing, tapi jangan sampai terlebih garing nanti tak sedap pulak..
  6. Angkat dari minyak & toskan. Kemudian bolehlah ditaburkan sedikit saja garam halus jika suka. Akak letak sikit saja untuk menaikkan rasa lemaknya.
ngaku deep frying :p


Notacomot~ Ingat nk g cari lagi ubi ni…nk buat 2nd trial.. harap2 menjadilah… meowwwwww….. :p


♥ Library ♥

♥ Traffic ♥