♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

14 December, 2012

~ إنشاء الله ~


Bismillahirrahmanirrahim~
Assalamualaikum...
Semoga uols senantiasa berada didalam lindungan dan rahmat ALLAH yg maha esa selalu…
Salam Petang Jumaat… (^_^)Y


Just nak update info sikit petang ni berkaitan tulisan إنشاء الله yang ramai orang bising-bising now… Here the right one.

Kata DR SHAKIR

Gambar itu (DR.Zakir) mendakwa penggunaan lafaz insya-Allah dalam bahasa arab dan bukan arab adalah salah. Dalam bahasa arab, lafaz insyaAllah ini terbahagi kepada tiga lafaz:

i. in : jika
ii. Sya : kehendaki
iii. :Allah

Jadi dalam bahasa arab, ia perlu ditulis dengan lafaz, kalimah dan huruf yang betul agar tiada kerosakan makna. Manakala dalam bahasa selain arab seperti English & Melayu tidak ada kesalahan kiranya kita nak tulis:

Insyallah, Insya-Allah, I'allah, InshaAllah dan sebagainya kerana kita semua memahaminya sebagai In-Sya-Allah (3words) bukan selainnya.

Kata Ustaz Azhar idrus (UAI)

Dalam 'uruf (adat kebiasaan) orang melayu, penggunaan bahasa ringkas itu perkara biasa dan difahami maknanya, jadi benda tu tak jadi masalah. Bahasa arab perlu dipelajari nahu dan balaghahnya, manakala bahasa melayu perlu dipelajari mengikut kaedah (tatabahasa) nya tersendiri.

NOTE: Boleh juga semak kamus dewan bahasa dan pustaka. So,for me takdak masalah nak taip camna pon. Peace! 
Moge Bermanfaat Sahabat Fillah.

NotaComot~ sharing Is caring… U share I care!

♥ Traffic ♥

♥ Library ♥