♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

27 July, 2012

✿ Solat Terawih : Pengalaman pertama bawa Seri solat di Masjid ✿

Assalamualaikum… 
Semoga kalian semua senantiasa  berada didalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa selalu…
Salam Petang… ^^_.

lihatlah diriku yg comel ini... hhihihi

Alhamdulillah…Kita masih diberi Allah kenikmatan hidup hingga saat ini…
Seperti yg dijanjikan kelmarin, hari ni cma nak bercerita ttg pengalaman pertama bawak anak2 iaitu Seri pergi menunaikan solat sunat terawih di masjid. [Ini juga pengalaman pertama seri ke masjid.] Mula2 tu seri agak jakun jugak,dia tgk ramai Jemaah wanita bertelekung. Menyengeh je sorang2 dia..hihi.

Sblm ape2, Dari umah lg cma dah pesan kat seri, pesan byk byk byk byk kali jgn nakal dan jangan kacau Jemaah lain tgh solat. Seri pun angguk2 sambil cakap “ye” “ye”…

Sampai je dlm dewan masjid,cma amik saf paling kiri sekali,dekat dgn dinding. Barisan 1 dari belakang. Kiranya kat belakang saf kami ade 1 baris lagi saf..tp x penuh.

Ajak seri amik wudhuk dan mase nk tunaikan solat tahiyatul masjid tu, Tawakkal ajela moga2 seri dok diam x kacau Jemaah lain.Cma bg pilihan samada nak ikut solat @ pun duduk je.Seri pilih nak ikut solat.

Alhamdulillah…Selesai menunaikan solat tp kurang khusyuk sbb xdpt tgk seri bila dia gerak ke belakang ckit.Sambil2 menunggu azan isyak.Jenuhla cma dok bg ceramah am kat seri, masjid tu ape, terawih tu ape,jgn buat bising,jgn kacau org lain solat.
Hermm..sepintas lalu je die dgr,angguk2 pastu ckp “ye’ ..“ye”..X mengapela seri. Pelan2 ikut,lama2 nnti fahamle kamu. =)

Masa yg paling saspen pun tiba. Abis je Azan isyak berkumandang, buat solat sunat 2 rakaat. Time ni seri behave. Ikut je…Ketidaktenteraman tu muncul bila time kami nak rapatkan saf2 ade la kakak ni ngan anak dia, [baya seri agaknye] bersebelahan dgn kami.Kiranya kedudukan tu,
Seri rapat ke kiri dinding + cma + anak kakak tu + kakak tu + sambungan Jemaah lain.

Seri ni jenis yg suka menegur dan berkawan.Time ni pulak la die nak berkawan dan bersembang. Bayangkanlah mereka ni dok berchit chat bahase budok2 sambil cma di tgh2.Nasib jugak mase rukuk dan sujud seri turut sekali.Cuma mase berdiri tegak tu je la dorang ni dok bergossip.

Selesai solat,seakan memahami,akak tu alihkan anaknye sebelah kanan. Jadinye, cma dan kakak tu jadi tembok besar antara mereka.. ehehehe.. :p
Aman kejap.. dptla cma tunaikan sunat slps isyak pulak.

Cma Cuma buat 8 rakaat je, sbb imam akan berhenti tazkirah dan sambung semula lps tu,Alhamdulillah, sepanjang 2 mlm menunaikan terawih bersama seri,she was gud gurl, Cuma bila dah cepat mesra ngan kawan baru tu, hilang dari pandangan kejap bila dia main2 kat tepi belakang dewan tu..panjat2 segala bagai. Alahai.. seremmmm jgk la..takut2 klu dia turun tangga dan kacau Jemaah kat bawah pulak [cma solat di dewan tingkat atas]. Haru je nnti…

Umi doakan seri menjadi anak yg solehah dn taat pd perintah allah :)

Alhamdulillah.. Seri dah besar sekarang. X salah cma bwk dia pegi terawih lg.dan harap2 dia akan behave sepanjang mlm terawih nnti..

Mmg satu pengalaman yg baik utk cma.Betullah kan,selagi kita x cuba, selagi tu kita x tahu mcm mna. Silap cma sbb dok mind set seri ssh nk kawal.*dush*

Err..terpanjang pulak ceritaku disini..hihih..klu nk baca tu skip2 je le..
Alhamdulillah…semoga allah beri kami kekuatan utk terawih yg seterusnya.

Utk seri: Good Girl anak umi.Mcm ni la baru dpt pegang title “KAKAK”.
Umi tahu anak2 umi ni baik2 dan cerdik2 akalnye..Cuma nakal je yg byk..hihihi.

NotaComot~ Lepas ni nk ajar dia puasa plak… Mudah2an okey…




♥ Library ♥

♥ Traffic ♥