♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

14 June, 2012

✿ Suamiku & madunya ✿

aSSalamualaikum…
semoga kalian semua senantiasa berada dalam lindungan dan rahmat allah yg maha selalu…
Salam pagi khamis….opss..tgh hari sudeh.. :p

iklan semata2

Errr..sape yg bermadu ni? En suami ke? Cik isterinye?? Hehehe..no no no…tiada sapa yg bermadu disini..nak citer pasal madu..uols suka mkn / minum madu x?..Kalau tanya cma..err….cma x suka sgt mkn madu…mkn pun bila time2 mengandung je…..lepas tu jgn harap la..

madu lebah

En asben cma, madu mmg peberet dia…sukaaaa sgt mkn madu…klu balik kampung, ternampak org jual madu, sure benti beli…tp cma konpius ckit tgk madu2 ni..xtau kenal pasti yg tu madu ori @ pun tiruan..

Ermm…meh cma nak share beberape tips yg org bagi cma perbezaan madu ori & tiruan: -

~  ade yg kata,tgk pada buih nye..klu berbuih likat itu ori..klu buih tu cair itu cuma buih putih telur.
~  ada yg kata madu asli yg dibiarkan tanpa bertutup letak ditempat terbuka,klu semut x hurung, means ianya masu asli.
dan lain2 cara dgn letakkan sikit atas kuku dan terbalikkan jari tu,klu ianya terus menitik jatuh,makanya itu madu tiruan, klu titisan itu panjang,melekit dan lambt menitik itu jenis madu ori..

wallahua’lam…

Cma klu diberi tips2 ni pun x boleh nak beza...tak tau la uols mcm mana?

Madu paling sedap yg cma pernah mkn adelah pemberian dari kawan cma mase cma pregnantkan kakak seri dulu..madu tu dalam botol (mcm botol jem tp jenis besar) x ingat brand ape?

madu yg cma mkn tu.lebih kurang camnih la rupenya..tepat!
 tp sgt sedap.likat dan x cair…bila tanya dia beli kat mana.die pun x tahu sbb pemberian org jugak..
Ermm..madu khaula kot??? Entahla…selain dari madu yg jenis ni,cma xlalu nak mkn madu2 lain dlm botol kicap tu….xtaula knape??

Meh nak tunjuk madu yg dibeli mase kat Cameron ngan mase balik kampung hari tu.Ianya Di beli di : dua tempat yg berbeza,dua jenis botol berbeza,dua jenis warna yg berbeza,asben ckp rasa pun berbeza2.. dan sure,harga pun berbeza gak..hahahha

yg botol kecik berharga rm15, yg botol besar berharga rm10

botol besar dari Cameron Highland .botol kecik dari perak..perbezaan??
 Oh ye..cara minum madu lebah yg betul adelah dgn cara :-

·         Ambil segelas air yang suam-suam kuku. Kemudian masukkan 2 sudu madu lebah dan kacau dengan sebati dan terus minum seperti biasa. Itulah cara yang paling elok dan baik.

Bukan terus minum dgn sudu plastic ye.. :p

*tak sangka minum madu lebah ni byk khasiatnye..nampak gayanye cma dah kena mula menjinakkan diri dgn meminum madu..bagus utk masalah kesihatan yg dialami cma sekarang ni.. ^____^*

Uols suka minum madu? tau tak xcara nk bezakan madu asli & madu tiruan?
sharing2 la ckit.. :)

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥