♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

28 June, 2012

✿ Sedapppppppp!! ✿

aSSalamualaikum…
Semoga kalian semua senantiasa berada dalam lindungan dan rahmat allah yg maha esa selalu…

Salam pagi khamis…

google
Muahahaha… ape yg sedapnye cma oiii… =D
Oh ye...sape kat cni penggemar segala jenis mee,ktiaw, spaghetti @ pun yg sama waktu dgnnye? Sila angkat kuku tinggi2 ...

Ya! Cma mmg penggemar makanan berasaskan mee…termasuklah mee maggi…hohoh..Beberape hari lepas, tgh syok2 terjah umah org...terpandang satu resepi kat blog kak yus nie…

Alahai…menggoda jiwaku sungguh…nak pulak bila Nampak huruf PEDASSS tu…lagi mengeletiss la hati ni nak cuba msk… awwwsss… =D

Oke..resepi mee siput masak tumis cili padi ni cma copy write protected dari blog kak yus…Cuma cma suka tambah beberape jenis sayur dan kepedasan.. waduhh…menggelegak perut berbuka pose semlm…aishehhh.. =D.. takpe..yg penting hati puas dpt mkn dan kenyang...

Meh cma nak tayangkan hasil dari bergoga periuk belanga kat dapur menghasilkan masakan ni... (bergoga la sangattt :p)

yeay!! sedap ! pedas ! kenyang ! hehehe


blurr ckit gambarnye... =D
Dan resepinye… (cma copy ye kak yus)

Untuk semangkuk mee siput masak sambal tumis cili padi di atas ini yang di perlukan.

3 ketul mee siput (di rebus sampai kembang dan di toskan)

bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 genggam ikan bilis
21 biji cili padi (cma lebihkan 10 bji)
sedikit belacan

sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
air asam jawa

Cara membuat:

1.     Tumis bahan tumbuk sehingga naik baunya.
2.     Masukkan air asam jawa garam dan gula secukup rasa.
3.     Masukkan mee siput yang telah di rebus tadi.
4.     Kacau rata sehingga masak.
5.     Siap untuk di hiding

Note : Cma tambah cauliflower dan carrot ikut selera sendiri :)

Kakak Seri & Faiz turut mengerjekannye..tapi utk mereka berdua cma buat jenis yg x pedas..guna perencah ayam sebagai perasa…licin..seronok tgk dorang habiskan makanan..
^____________________________________________________^

Perghhh..Cubalah !…sodappp…


♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥