♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

30 November, 2011

.:D.U.GA.A.N semalam… :.

السلام عليكم ورحمة الله.... 
Hye readers..semoga kalian semua berada dalam lindungan dan rahmat allah yg esa selalu…
Selamat pagi! (mengantuks!) 
google ads
Amaran keras-entri hari ni agak panjang ya!

Huhu..semlm member ajak teman die balik kampung ke Sabak Bernam.. Meanwhile Cma pon x buat ape2 kat umah ,makanya bersungguh2 bodek en asben nk mintak kebenaran ikot..akhirnya Berjaya!..Wehuuu..

Alkisahnye,kami bertiga (bespren cma) meneman ct aja pulang kekampugnye di sabak bernam  utk berurut..sakit2 badan katanya..hehe..cma le tukang drivernye.. pom prang segala bagai..selamat sampai dan jam 8.30mlm kami bertolak dari sabak bernam ke petaling jaya..masa pergi Alhamdulillah..cuaca pun baik dan takde ape2 mslh yg menimpa..

Cuma masa perjalanan pulang tu, hujan lebat kat daerah ijok..meredah ujan  kami mlm tu..cma pun memandu dgn berhemah.. ^_^..Jam 10.30pm Kat kuala Selangor v6 kepunyaannye tiba2 je enjinnye mati ditgh jalan.huhu..meraban jugakla..Puan v6nye juga konpius kenapa tetiba ketenya jadi camtu..start2 xmau idupnye..huhu..cma? tau masuk gear ngan bawak je..almaklum le..kalu kete sendiri tau le mane yg menjadi masaela nye..(dlm pemikiran cma mungkin karburatornye masuk air mase kami meranduk ujan lebat)
sempat lg tu *@_@*
setelah sekian lama try start,akhirnya…kondem bateri nye..makanya,Puan v6 menalipon Tuan v6datang membantu..sementara menunggu kedatangan tuan v6 yg datang dr Shah Alam tu,Kami dok diam2 Dlm keta doakan semuanya berjalan lancar..cma sempat jugak la on9 memlm bute tu..Update status  Fb tepi2 jalan!..hehe..terima kasih pada mereka yg membantu..
fb status
1jam lepas tu,Tuan v6 pun sampai..kokak ape yg patut kat enjin tu, jumper pun sudah,xmau jugak idupnye..Masa berlalu dan jam dah menunjukkan kol  2.30am,Kami bertiga mengadekan perbincangan samada nk ikot Puan v6 pulang semula ke Sabak @ cari inisiatif lain balik ke pj..calling2 en asben cma setuju nak dtg amek kami mlm tu..so..tunggu lah lagi..3.45am bantuan dari  Family tuan & puan v6 dtg,dan en asben pun selamat sampai..cma mintak izin nk balek dulu sbb ari ni den kojo..so..aja n noi decide nak tunggu sampai ketenye siap dipomen..sbb  nnti xde sape nk bawak kete tu balik.

 (Sebenarnye hati cma serba salah juga mlm tu..datang sama2 tp balik lain2..huhu..maafkan saye ya awk.terima kasih krna memahami) sedih… :’( 

Masa cma bertolak balik tu,ketenya masih dlm cubaan utk diidupkan guna bateri Naza milik SIL nye..Walaupun dorang suruh cma balik dulu tanpa dorang..tp..ye la…perasaan serba salah tu sgt terasa  tau!!hmm..dorang pulang ke pj sejam lepas cma bertolak.huhu

Notacmot~moral of the story-kena tambahlan lebeh pengetahuan pasai enjin keta ni auto & manual Dan yg utama Perasaan bersalah tu masih terasa..huhu..Dugaan :’(

*Terima kasih jugak kat en Asben dtg amek cma..Love u Hubby.

*tiada sebarang pic semasa kejadian dek kerana panik!

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

29 November, 2011

.:best!:.

السلام عليكم ورحمة الله....  
hye readers...semoga kalian semua sentiasa berada dlm rahmat dan dilindungi allah selalu...
selamat pagi!!!
google ads
muehehe...dgn semangatnye nak g keje pagi ni..tup2 cma masih bercoti upenye..best....best..




makanya..nak menyambung tido (klu boleh la...)..anak2 pun masih lelap ni..
google ads
zasss....
ceria2kan pagi anda...(◕‿◕)

notacmot~heaven dpt rehatkan diri lagi..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

27 November, 2011

.: Awal Muharram :.

السلام عليكم ورحمة الله.... 
Hye readers..semoga kalian semua berada dalam lindugan dan rahmat allah yg esa selalu..
google ads
Selamat pagi..Alhamdulillah..

Seperti yg uols sedia maklum,hari ni adalah sambutan awal muharram..dan juga cuti umum..oh ya,esok pun cuti umum juga.Jadi kepada semua..selamat bercuti ya..marilah kita sama2 memperbnyakkan solat2 sunat..

PENGENALAN AWAL MUHARRAM

 MUHARRAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91)

Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).
Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.

Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya

Doa Awal Tahun

Maksudnya :
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia. Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Doa Akhir Tahun

Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka. Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu. Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

PERISTIWA PENTING BULAN MUHARRAM

1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).

10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
Hari pertama Allah menciptakan alam.
Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
Hari pertama Allah menurunkan hujan.
Allah menjadikan 'Arasy.
Allah menjadikan Luh Mahfuz.
Allah menjadikan alam.
Allah menjadikan Malaikat Jibril.
Nabi Isa diangkat ke langit

Notacmot~buat renungan sesama kita


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

25 November, 2011

.:Burung Hantu Dalam Library! :.

السلام عليكم ورحمة الله.... 
Hye semua..semoga kalian semua berada dalam lindungan dan rahmat allah yg esa selalu..
Salam petang jumaat..alhamdulillah..
Wehuuu..ni nak ceciter..mlm semlm mase tgh lepak2 kat counter library ni tetiba ade sekor burung terbang masuk dlm library..memula x suspect pon burung ape..kelawar ke..sekali burung antu da..
Sian kat dia..sesat terbang2 pastu terlangar pintu kaca lab..pengsan terus dia...nasib la kamu wahai burung hantu..kecoh jap library mlm tu dek student2 yg exited nk amek pic..
Jadinya..lepas die accident tu,cma la yg bwk bagi cpr ceh..ade ati nk bg cpr..xdela..just belai2 bulu dan kepala dia yg terhantuk tu,.sgt kuat okey!kalu uols tgk keadaan dia pas terhantuk dan jatuh kedebuk terlentang ke lantai mmg sgt kasihan..mengepak2 lemah kepak dia yg besar tu..
Kemungkinan dari mana sesatnye burung antu ni samada habitat dia dah diganggu (kat depan ni dulu byk pokok rendang tp dah togel sebb ade construction) nak buat bangunan baru ataupun die sesat dari zoo kat belakang ni..Sunway Lagoon belakang ni aje pun..
Huhu..best rasenye dpt belai2 bulu burung ni..and for sure,yg ni bukan local punya coz muka dan paruh die agak panjang berbanding burung antu local yg muka dia bulat..huhu...dah,x mo citer byk2 meh kite tgk burung sesat ni..
sian..pengsan lagi


see see..cantik bulu dia


pening2 lalat..muka yg bujur
sila abaikan model yg x beberape nk model tu..yg penting burung antu tu sangat CUTE!

Notacmot~akhirnya di lepaskan setelah sedar dari pengsan!

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

23 November, 2011

.: Selamat Hari Lahir Sahabat! :.

السلام عليكم ورحمة الله.... 
Hye semua..semoga kalian semua berada dalam lindungan dan rahmat Allah yg Esa selalu..
Selamat Petang!
Google ads
Hari ni, bertarikh 23.11.2011 adelah hari lahir bespren cma Ct aJa ..alhamdulillah..Perkenalan kami terjalin mase cma form 1 dulu..lama seh..kira2 13 tahun jugak la..dan Persahabatan itu semakin erat hari kehari..dari zaman single mingle sampailah dah beranak 2 ni..masih utuh! Terima kasih Ya Allah kerana izinmu kami masih bersahabat dan semoga persahabatan ini akan kekal selama lamanya..
Buat awk.

Selamat Hari Lahir Yg ke 2 puluh tettttttt.. hehe..umo kite sebaya sih!..Saya sentiasa doakan kesejahteraan dan kebahagiaan awak selalu....dan pada hari ni saya tambah lagi doa saya semoga allah panjangkan usia,diberi kesihatan yg baik,di panjangkan umur dan sentiasa dimurahkan rezeki..
Terima kasih kerana sudi jadi sahabat saya x kira masa kita suka & duka..dan saya sgt gumbira jadi sahabat awk sampai bila2..
kami mase single mingle

di hari bahagia ct aja

waktu aktif bersilat dulu

kami sekarang

Tak mau sedih2 ea..hepi2 selalu oke..
Last but not least semoga berbahagia selalu disamping hubby dan anak2 tersayang!
nie la keluarga bahagia dia~

doa utk kamu
*Cma sayang kamu2  yg ni jugak..
Lynn     Noie       Yatt      Feeza     Riena
Sayang korang ketat2..Semoga PERSAHABATAN kita kekal selama2 nya

Notacmot~cehh..cma pulak yg sedeh!

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

.: Pasangan Bachchan dapat anak perempuan :.

السلام عليكم ورحمة الله....
Hye semua..semoga kalian semua berada dalam lindungan dan rahmat allah yg esa selalu..
Selamat pagi!!
Semlm mase tengah tengok2 dunia retis ternampak la pic ni...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
google ads
huahuahua..tapi jangan tertipu ye..tu bukan gambar sebenar anak perempuan aswarya rai..sah2 photoshop oleh pihak2 yg x bertanggung jawab punya kerja..beza sungguh warna kulit tangan ngan pic baby tu..

kesahihan diketahui dari laman social twitter milik abhishek sendiri..
laman twitter abhishek

laman twitter Amitabh Bachchan
x lupa pada Bachchan sendiri...gumbira tidak terkata dapat cucu perempuan...
pasangan yg digelar joliepitt versi Hindustan ni dah mendirikan rumah tangga kira2 4 tahun dan pada bulan October lepas dikurnakan cahaya mata perempuan..

wah3...mesti media seluruh Negara tertunggu2 gambar anak pasangan ni kan??maunye ribu riban rege untuk saru gambar...oh dunia retisssss

apepun tahniah la kepada mereka sekeluarga!

Notacmot~mesti gugurl dia secomel mak ngan pak dia jugak...heheheeee.. ^_^

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

22 November, 2011

.:tahniah harimau malaya! :.

السلام عليكم ورحمة الله....
Hye semua..semoga kalian semua berada dalam lindungan dan rahmat allah yg esa selalu..
Selamat tengah hari!
google ads
Sepi teratakku 3 hari x berupdate..mahap ye..tuan tanahnye ade mood yg x selari sket nk update blog...huhu....
Apepun,i ‘m back!!rinduuu sama kamoo semua..muehehehe..
Alkisah..semlm punya cerita..pasal sukan sea  la..bola bola bola..
Tahniah kepada pasukan bola sepak Malaysia kita HARIMAU MALAYA coz mnghujankan kemarau emas utk bola..walaweyy..setelah sekian lama...akhirnya emas berpihak kepada Malaysia!!
Google ads
Suka shot ni
Saket tekak den hari ni gara2 menjerit smlm..(hahaha..jerit ke teriak)..
Abes cerita pasal kemenangan kita,masuk pulak pasal kekalahan dari pihak tuan rumah..nmpk gaya pihak garuda mcm x puas hati dgn kemenangan  yg diperoleh kita..cma sempat jugak la tgk masa ending2 tu,mcm ade sikit  ketidak puas hati dorang..huu..

Saket hati jugak ngan pemain dorang ni..asik nak cari kesalahan kita je..pastu x hormat langsung bila lagu Negara kita berkumandang siap menari2 lagi..mne la kesedaran mentality dorang ni..
(opsss...x mo gaduh2..cma Cuma menyuarakan ape yg cma rase betul)

Hmm..apepun..tahniah la kepada pasukan harimau Malaya....!!

ngAuuuuuuuuMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!
Notacmot~riuh rendah kawasan umah dek jeritan dan teriakan jiran tetangga..maklumle..umah flat..begogau..hahaha..siap ade mercun bagai lagi..korang ade jerit2 x??

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥