♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

29 July, 2011

.:KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS:.

السلام عليكم ورحمة الله....  

hye readers...semoga kalian semua sentiasa berada dlm rahmat dan dilindungi allah selalu...
google ads

"Au zubillah  himinashsyaitan  nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"
Tafsirannya:
Aku  berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, Allah yang Maha
Pemurah  lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat  ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan  keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di  sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.Sebelum anda  masuk rumah, bacalah ayat di atas,kemudian bacalah surah  Al-Ikhlas(iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad. Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. walam yakul lahu kufuwan ahad.)  sebanyak 3 kali.
 

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca  bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah  berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang  bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap  bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya  menjawab salam malaikat itu. 

'Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad  sa.w : "Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari  Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi.  Kusaksikan bahwa si fulan iti telah menjadi pemendekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari  neraka". Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah ahad satu hatam yaitu 100,000  kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari.
 

google ads
Sabda Rasulullah S.A.W yang  bermaksud:
Barangsiapa  membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia  tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul  mustaqim lalu menuju ke syurga.
 

(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).
Rasulullah  SAW pernah  bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya  Siapakah antara kamu yang dapat   khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit?  Tiada seorang dari  sahabatnya yang menjawab Malah Saiyidina Ummar telah  mengatakan bahawa  ianya mustahil untuk mengatam Qur'an  dalam begitu cepat .Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina  Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada  waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca  surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga  kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.
 

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa  Rasulullah SAW telah bersabda: Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka  saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi  ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padangsahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padangsahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padangsahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

google ads
Setelah mereka selesai membaca surah  tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami,sesungguhnya pahala dari bacaan  kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya  lelaki mahupun perempuan. Sabda Rasulullah SAW lagi:

Demi Allah yang  jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap  malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis  pada sayap malaikat Israfil a.s.

Siapa membaca surah Fatihah,  Al-ikhlas,  Al- Falaq & An-annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara  dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke jumaat yang berikiutnya. Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and  an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.Notacmot~pengisian ilmu~~

♥ Traffic ♥

♥ Library ♥