♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

24 April, 2011

.::resepi apam dot dot | polkadot::.

السلام عليكم ورحمة الله....
Oh ye..nak cuba buat apam dot dot??..meh kita cuba resepi yg cma cedok dari blog angah sayang ni..pastu olah ckit2..cma pun dah terjebak mengapam ni bila tgk apam angah yg cun melecun tu..

Bahan2nye-
1 cawan susu segar
1 cawan gula halus
3 biji telur ayam-sejuk
2 cawan tepung gandum {di ayak}
3 sudu kecik baking powder{di ayak}
1 sudu kecik esen vanila
Perwarna
Filling (terpulang nk filling apa.blueberry,jagung,kelapa,blaccurant , apple ect.)-masukkan kedlm piping bag/plastik putih.
Paper cup
Acuan lompang/muffin –x kisahla..asalkan bole berlapik

Cara2nYe-
  1. pukul telur & gula hingGa kembang keputihan.
  2. masukkan ovalette & esen vanila.
  3. masukkan tepung yg diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit.
  4. pukul seketika hingga sebati.
  5. masukkan susu segar dan pukul hingga rata pada kelajuan maksima.
  6. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian-titiskan pewarna mengikut kesukaan
  7. masukkan  adunan kedlm piping bag @ pun beg plastik jernih
  8. Alaskan paper cup dgn acuan lompang,picitkan adunan sedikit,kemudian picitkan filling sedikit,dan picitkan lagi adunan hingga ¾ penuh(bagi ruang utk apam tu mengembang)
  9. last sekali bole la dot dot kan dgn warna pilihan.
10.kukus pada api yg perlahan selama 10-15 minit.-jgn buka api kuat.. nnti merekah-pengalaman nie...
google ads
  
Dah siap…silalah cuba ye…

Notacmot~cececece..berkongsi2 resepi plak kite ye…cuba jgn x cuba …

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥