♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

30 October, 2010

~kisah NABI MUHAMMAD s.a.w DENGAN PENGEMIS BUTA~

salam..
google ads
Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta, hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata "Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya". Setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapi makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. Rasulullah SAW melakukannya setiap hari hingga menjelang Beliau SAW wafat. Setelah kewafatan

Rasulullah tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari Abu Bakar r.a berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.ha. Beliau bertanya kepada anaknya, "anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan", Aisyah r.ha menjawab pertanyaan ayahnya, "Wahai ayahanda engkau adalah seorang ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayahanda lakukan kecuali satu sunnah saja". "Apakah Itu?", tanya Abu Bakar r.a. Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana", kata Aisyah r.ha.

Keesokan harinya Abu Bakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abu Bakar r.a mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepada nya. Ketika Abu Bakar r.a. mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak, "siapakah kamu ?". Abu Bakar r.a menjawab, "aku orang yang biasa". "Bukan !, engkau bukan orang yang biasa mendatangiku", jawab si pengemis buta itu. Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan pada ku dengan mulutnya sendiri", pengemis itu melanjutkan perkataannya. Abu Bakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, aku memang bukan orang yang biasa datang pada mu, aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada lagi. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW. Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu Bakar r.a. ia pun menangis dan kemudian berkata, benarkah demikian?, selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat dihadapan Abu Bakar r.a.

pnah skali tringat blik kisah ni dlm prjalnan blik keje,xsangka mngalir ckit air mate,sbb keperibadian Rasulullah S.A.W kte ni sgt mulia,die wat xtau je ble org duk ngate die,sedekahkan lah al-fatihah n selwatlah byk2 utk baginda...

google ads
p/s-cma xder story ape2..g pun hari ni sgt bz..x sempat nk mjgah ke umah uols..sowy yer..mne yg sggh teratak cma tu..maceh..
rushing..pasni nk g mamam lg..kemane?tggu...

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

29 October, 2010

~nOmbOr Itu~

Salam…

Adus..abis jer kje hari ni nk tros siap2 p dinner…
Sblm tu cma nk tnjuk ticket lucky draw ni..
Jeng jeng jeng..
-
-
-
-
nombor itu..

ticket itu..

29.10.10

jungle rumble party

Uols…doa2kan kut2  lah rezeki cma dpt satu lucky draw..
Manelah tau…huhu3..
dress code nyer..jungle rumble..nak tau cma pakai baju ape..
tggu....Ok lah..nnti cma citer ape yg  happening kat sane..
....
rrrooooaaarrrrrr~~

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~kek owh kek~

Salam..
hehe3..xtau nk hup date ape dah..layan jer la..
Wah..mcm2  idea yg kuar drpd pale otak desingner kek ni kan....kan kan..meh kite tgk pic ni..
Ngeh ngeh ngeh~~
tolak dia kasi jatoh..

yahh..dgn dasyatnyer

jgn pndng belakang..jeng jeng jeng..

honey!!...nk larik kemana tu..

kesian die...anyone??

tragedi yg sgt dasat..

agak seremmm..tp sgt cute!

ala2 mr n mrs smith


Semua kiut miut kan…hhehehe..tp cma suka yg no 7 tu..
yg mna satu...pilihan kalbu...~

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

28 October, 2010

~Nie aje??~

Salam…
Uols dah mamam lunch ker?
Cma?disebabkan pg td dah melahap 2 bar coklat tanpa rasa bersalah..
Nah..lunch ni cma mkn nie aje le…..
-
-
-
-
-
-



-
-


Tu dia…biskut kgemaranku..perisa coklat jugak..bole mendatangkan kenyang..!

-
-
-
-
-
-

Diminum plak bersama sechawan kopi o panas yg hitam lekat tu…pergghh…mantops…
-
-
-
-
-

Dan akhir sekali jgn lupa ‘sky juice’ wajib!

Burpppp….alhamdulillah..(opssss..x senonoh sendawa kekuat..mahapkan sye..)
Hmmm….uols mamam ape ye lunch td?

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~Cokelat lg~

Salam..
Yeay yeay dpt cokelat lg..(dlm nada yg menunjuk2 dn tayang2..)
Hehe3..jgn jelesszz..pagi2 dah melantaq coklat
Cma dpt coklat nie....(mkn tanpa ragu2)

tada..




Owh cokelat…mmg x tolak lah…
Kat umah pown penuh ngan stock cokelat…
~saye gila coklat~


Thanxz Ms N’…..

Current status:- melahap my coklat
Owhh cokelat..i looooikeeees kamooo…
Nyum2..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

27 October, 2010

~tsunamI kembaLi~


Gempa: 40 maut dalam tsunami di Sumatera

google ads


Seramai 40 orang dilaporkan terkorban dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran
7.2 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.

Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja, lapor Bernama.

Sehingga pukul 2 petang ini, pihak Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) belum memastikan identiti korban dalam kejadian itu.

Mereka yang hilang dipercayai melibatkan 10 rakyat Australia dan Jepun yang berada dalam sebuah kapal bernama Southern Cross milik Sumatran Surfariis.

Pihak kedutaan Australia di Jakarta juga yakin bahawa rakyatnya berada di dalam kapal itu. Bagaimanapun BNPB belum mengesahkan kebenaran maklumat itu.

"Maklumat itu sedang kami sahkan, belum jelas maklumat dari lokasi kejadian dan kami masih menunggu," kata Maryadi, petugas BNPB kepada Bernama.

Beliau berkata pasukan daripada badan itu belum berada di Mentawai kerana sedang memberi tumpuan kepada ancaman letusan Gunung Merapi di sempadan Yogyakarta dan Jawa Tengah serta banjir di Wassior (Papua Barat).

"Tsunami itu berketinggian tiga meter dan meluap hingga 400 meter ke darat," katanya.

Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada pukul 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 km.

Badan itu mengeluarkan amaran potensi tsunami kepada masyarakat sejurus selepas gampa itu, namun menarik balik amaran ancaman itu kemudiannya.

Sementara itu AP pula memetik Mujiharto, yang mengetuai pusat krisis Kementerian Kesihatan Indonesia sebagai berkata, gelombang setinggi tiga meter menghanyutkan ratusan rumah di Pagai dan Silabu - yang merupakan sebahagian rangkaian pulau Mentawai.
"Kami ada 200 beg mayat dihantar ke sana, sebagai langkah berjaga-jaga," katanya.

Indonesia sering dilanda gempa bumi dan aktiviti gunung berapi kerana lokasinya dalam Lingkaran Api Pasifik.

Kawasan yang dilanda gempa bumi semalam, berlaku di sepanjang pantai barat Kepulauan Sumatera, yang dilantik gempa 9.1 skala Richter, yang mencetuskan tsunami besar di sekitar Lautan Hindi pada 2004 yang mengorban 230,000 orang di beberapa negara.

Mentawai merupakan pusat luncur popular 280km dari pantai Sumatra. Perjalanan ke pulau tersebut - hanya boleh sampai dengan menaiki bot - mengambil masa 12 jam.

Sekumpulan rakyat Australia berkata mereka berlindung di dek belakang kapal sewa mereka yang berlabuh di teluk berhampiran ketika berlaku gempa bumi itu.
Ia mengakibatkan ombak yang mengakibatkan mereka menghentam sebuah bot lain, dan mengakibatkan kabin mereka terbakar.
"Kami buang keluar apa sahaja yang boleh terapung dan kami terjun ke laut dan bergayut padanya," kata Rick Hallet kepada stesen TV Australia - Nine Network.
"Mujurlah, ada benda yang dapat kami bergayut... dan kami dihanyutkan dan kemudiannya bergantung pada pokok tinggi yang kami temui dan duduk di situ selama satu setengah jam."

Ade Edward, pegawai agensi pengurusan bencana berkata, mayat-mayat ditemui di kampung-kampung di pesisiran pantai - terutama di pulau yang paling teruk dilanda gempa - Pagai - dan 167 orang lagi masih hilang.

Air di beberapa tempat mencecah mencapai paras atap, dan di Muntei Baru - sebuah desa di Silabu - 80 peratus rumah rosak.

Kira-kira 3,000 orang mencari perlindungan di kem-kem kecemasan hari ini, kata Edward. Manakala nasib krew beberapa buah kapal di Lautan Hindi, masih belum diketahui.

Gempa bumi itu juga menggegarkan bandar-bandar di sepanjang pantai barat Sumatera - termasuk Padang - yang dilanda gempa sekuat 7.6 tahun lalu, yang mengorban lebih 700 orang. Masjid-masjid pula membunyikan amaran tsunami melalui pembesar suara.

"Semua orang bergegas keluar rumah mereka," kata Sofyan Alawi, sambil menambah, jalan-jalan menuju ke bukit-bukit di sekitar kawasan itu sesak dengan ribuan kereta dan motosikal.

"Kami sering menoleh ke belakang untuk melihat sama ada gelombang datang," kata seorang lagi penduduk Ade Syahputra.


google ads






-ihsan malaysiakini

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

26 October, 2010

~it's tasty,but deadly~

salam..xleh nk hup date n3 lg..tenet  shangat lembab..
layan jer la..
Take note.........from China again!

I think it is best not to patronise these shops, which are plentiful in Malaysia, especially KL. Take care ols.

They come in a tasty blend of  sweet, sour and salty. They can also be deadly.
Yes, craving for that piece of  dried sour plum can kill you, albeit slowly.
Many types of dried fruits  imported from China , Taiwan and other Asian
countries have been found to  contain high levels of lead.
On Thursday, the Government  banned 18 important brands of dried fruits found to have lead content of between  0.11 and 30.3 parts per million (ppm) or milligram (mg)/kilogramme  (kg).

 Health Minister Datuk Seri Liow  Tiong Lai said only dried fruit products other  than these brands would be  allowed to be sold in the country.
Constant craving...two women buying dried plums in a  hypermarket
"Under Regulation 38 of the Food Regulations 1985, the level of  lead accepted is two parts per million. Action will be taken if the lead content  exceeds the amount," he said.

Those who distribute food products deemed to be harmful to health  can be charged under Section 13(1) of the Food Act 1983. They can also be  fined up to RM100,000 or jailed up to maximum of 10 years or both if found  guilty.

Liow said the ministry would ensure that the brands of banned  dried fruit do not enter the country. Lead is a metal that can be absorbed into the body over time. Excess consumption, especially by the young, can lead to serious  health problems, including delayed mental and physical development and  learning deficiencies.
Many types of imported fried fruits countries have been found to  contain high levels of lead.

Lead also poses risks to pregnant women and infants.
Malaysia’s move to bar the 18 brands of dried fruits comes in the  wake of last Friday’s move by the United States’ Food and Drug Administration’s  (FDA) advisory against eating dried fruits imported from Asia.
Testing results in Texas found that dried plums and products  containing dried plums contained lead as much as 300 times the acceptable  level.
The FDA doe not have lead limits specifically for prunes, but the  Centre for Disease Control and Prevention has advised avoiding consumption of  any amount of lead.


so...for thoose who suke makan asam2 ni(termasuk myself)..beware ok...



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

25 October, 2010

~mitsubishi lancer VS proton inspira~

salam...
bz seharian…maklumler..its a freaky monday!..
Baru le ade time nk hupdate n3..
Hmm….mitsubishi lancer VS proton inspira…

Hape kata uols??







isk..isk..isk..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

24 October, 2010

~family day~


google ads
Salam…

Hye semua..wah..abis burn kulit2 cma ni..nk tau knape?ha3..ni gara2 pegi family day kat Sunway lagoon theme park..huhu…punyalah ramai manusia2 kat cni..
Sunway ni mmg every year dorang akan wat family day kat cni..

Ade byk xtvt..tp cma xmo join..malas..best bermandi manda ngan hubby n seri jer..c seri mmg x bole jumpe air..kemain sonok lg menerjah kesana kemari..
He3..faiz x bwk..kne tggal..cian dier..x byk yg cma snap..hu3..takot camera berenang dlm air (last year punye story-jahanam camera Olympus ksyangan hubby.errr….camera tu yg nk sgt wat scuba diving dlm air kolam tu)
-ayat x bole terima..Ok la..cma sgt tireeeddd…nk p tdoq…

tgk la pic kami td..


blue butterfly..

geli..pasir melekat kt kaki die..

dpt ballon  drpd clown

ngehngehngeh..cian faiz..lyn jer la..

exited jumpa air..

ellow...seri nk order pitza nieh..


dah nk balik..~sdg memandang clown

kat eskelator pown bole jd tmpt nk snap~

ultraman taro...

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

23 October, 2010

~karangan best!!~

Salam..
huuh..pepagi bgn tito,hubby ckp nk bekpes roti canai jer..so,leh le relax xpyh wat sarap ari ni..my kids pown still sleeping..he3..just prepare brg tok msk tgh hari je nnti..u ols dah bekpes?mamam ape je td.. he3....alkesah..cma nk tnjuk sesuatu..menitik2 air mate gelak2..(buat penawar hati yg cedih ini)jom..cma nk share 1 cth karangan..klu nk d buat panduan pown bole..ngeh..ngeh..ngeh..
he3..enjoy…
--
--
--
--
--

ads





p/s- hu3…sok,cma nk g jenjalan..ke mane??sunway lagoon...
nak itot ker..??

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

22 October, 2010

~walau Ibu BaPa MNjAdI khINzIr~

 
salam..
mcm biase..jOm layan citer ni..

Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah.Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?". Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.

Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor khinzir betina yang besar. Khinzir itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh keheranan.

khinzir itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik.Setelah itu khinzir itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik.Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor khinzir jantan yang lebih besar.khinzir itu juga dimandikan dan dibersihkan.Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang.khinzir itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa.
"Wahai saudara! Apa agama kamu?"
"Aku agama Tauhid", jawab pemuda itu iaitu agama Islam.
"Habis, mengapa kamu membela khinzir? Kita tidak boleh berbuat begitu." Kata Nabi Musa.

"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu.
"Sebenarnya kedua khinzir itu adalah ibubapa kandungku.
Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi khinzir yang hodoh rupanya.Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain.
Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak.
Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi.
Walaupun rupa mereka sudah menjadi khinzir, aku tetap melaksanakan tugasku.", sambungnya.

"Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.", tambah pemuda itu lagi.

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s.
'Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepasa kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa khinzir pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."

Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga."

Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti khinzir.Mudah-mudahan ibubapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.

Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.
Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T.




Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibubapa di alam kubur.


p/s:
....
Ya Allah...
Ya allah, Ampunkan Dosa Ibuku, Dosa Ayahku, Dosa Adik2ku, Dosa Suamiku, Dosa Anakku, Dosa Makcik dan Pakcikku dan dosa saudara-saudaraku.. Andainya dosa mereka terlalu besar untukMU ampunkan. Alihkan siksa-siksa yang kau sediakan untuk mereka kepadaku. Aku memohon keampunanMU, jauhi mereka dari azab api neraka dan tempatkan mereka disyurga.. dan hukumlah aku sebagaimana yang telah kau sediakan untuk mereka.. Amin



p/s/s:
meleleh air mata  baca kisah ni

Sejahat, sejahil, sehina dan seteruk IBU BAPA kita bukan HAK kita untuk menghukum mereka, bukan mulia untuk kita mencaci, menghina, mentidakpedulikan, memarah atau membenci mereka... kerana urusan kita ADALAH SEBAGAI ANAK YG MEREKA TELAH KANDUNG, JAGA DAN BELAI KITA SEMENJAK KITA MULA TERCIPTA...

Kepada KAWAN YG PERNAH MERASA MENGANDUNG & MELAHIRKAN DAN MENJAGA ANAK2 KITA.. PERNAHKAH kita terfikir bagaimana IBU AYAH KITA menjaga kita... setidak2nya mengandungkan KITA.

YA ALLAH.. AMPUNKAN DOSA IBU DAN AYAHKU

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

21 October, 2010

~dIa SudaH paNdaI~

Salam bloggerz
Sihat ke?alhamdulillah..cma sehat walepatliat..he3..
-
-
-
-
-
-
-
-
-


cakkk!!


td..mse tgh lepakIng tgk tv..,perasan jugak c faiz ni kemain senget mengiringnyer.. umonye skrg dah 4 bulan...pot pet pot pet melayan cik bedah (kakak seri)tetiba c faiz meniarap..he3..patutle demam 2ari mnggu lepas..bak kate org tua2 (old skol),bdk2 kalu demam mknenye die nk beralih bulan..Hmm..mmg betul..ape lagi…cepatla2 cma snap 1st  pic dia mngiring..simpn buat kenangan..tgk lah die tu…die sudah pandai meniarap..alhamdulillah..
he3..tup2 ntah ape angin kakak die nk tmpang 2kaki posing…slalunyer..cukup susah nk soh die pose..asik wat muke 1sen jer..(tp ttp comel)he3..

nah..enjoylah pic meka berdua ni....



kakak pun nk posing gak..

apela digelak kan tu..

die dah booooring..


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~Orang asing VS Family sendiri~

ini ada satu celita..


google ads



Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan, "Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga, Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati, Kami saling melambai sambil berlalu pergi.

Tetapi di rumah lain pula ceritanya, Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda.

Lewat petang, tika memasak makan malam, Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam.

Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh.

Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"

Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku.

Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku.

Sedangku berbaring di katil mendengar musik, Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali, Begitu bersopan dan merendah diri, Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci"

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur, Kan kau temui bunga-bungaan berterabur".

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu.

Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu"

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu.

Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu".

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali, Airmataku mencurah ibarat air di kali.

Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil.

"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?

Dia tersenyum,

"Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu, ibu tentu suka terutama yang ungu.

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini, Ibu tak harus menjerkah kamu sebegini.

Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa, Saya tetap sayang ibu melebihi segala.

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu, dan ibu suka bunga itu, terutama yang ungu.

FAMILY:
Adakah kita sedar, sekiranya kita mati hari ini, syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti, dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan, akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Dan sedarlah, sekiranya kita menghabiskan masa kita kepada kerja, Melebihi keluarga kita, adalah merupakan suatu pelaburan yang tidak bijak. Bukankah begitu?

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah kita makna "FAMILY"? FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

"HARGAILAH KELUARGA KITA"


Tersentuh hati bila membaca kisah ini. Memang benar, sifat manusia itu. Kita akan lebih menghargai benda yang hilang berbanding yang sentiasa di depan mata.
Untuk diri ini, cma selalu berpesan ingatlah kisah seorang guru,murid dan padang rumput. Serta sebuah kisah seorang pemuda dan bas.
Semoga apa yang berlalu dijadikan pengajaran dan yang mendatang detempuhi dengan penuh kesabaran..

family cma
amin
p/s-sgt sedih bace n3  dr lekatlekitgurlstory nieh..
hmm..manusia2..

http://lekatlekitgurl.blogspot.com/2010/10/anak-tak-mampu-bela-ibu-kuat-makan.html

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~It’s my life part 1~

Salam..
Hye..chat kah hangpa semua?alhamdulillah..cma juge chat..
Ok..ari ni  nk story pasal …-cma
mm..lets start wif…
name hasimah binti saad..juz call me cma.
Born on 15teen july 1985
ank sulOng…dr 3 Siblings..
nie bOnda cma-asalnye dr ayer kuning perok.bOnda anak tunggal..opah n atuk belah bOnda pun dah xde..Umo bonda sekrg dah 50 years old..bonda adelah seorg ibu yg cukup tabah,baik hati,penyanyang,garang(huhu),sgt cantik,dan seorg ibu mithali...tiada siapa yg dpt mngantikan posisi bOnda lam idup cma..along syg mak sesagt..

bonda kesayangan cma..cantik kankan…. 














Nie  ayahanda cma-saad ..asalnye dr semanggol perak.ayahanda anak ke-4 drpd 12 siblings (tok ngan tokwan masih ade)..so..time raye we olz balik kpg ayahanda .beliau seorg yg paling hensem,penyanyang tersgt la garangnyer,baik hati..ayahandalah ayah yg terbaek dlm idup cma..umo ayahanda 48 years old..haha..mude lg ayah dr mak..he3..

Ayahanda tercinta enccem n garang kankan..(xtau npe ayah suka simpan beard)













nie,Adik yg tgh,we olz panggil die angah..


.
nie adik  yg bongsu..we olz panggil die as



lini hubby cma..nmenye alan..asal dr s'gor..

























last but not least,buah hati pengarang jantung cma..
faiz n seri


























Ok lah..nnti2 cma continue part 2 plak..hmm..
tggu....
Salam..



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Best Pings ♥

♥FaceBook ♥

♥ Library ♥