♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

31 December, 2010

.::SeLamaT tInggaL::.

السلام عليكم ورحمة الله.....

adehh..apesal la sejak akhir2 ni,page lambat tol nK loading..semak2..uols ade x cara2 nk bg page loading cepat?..bermisai nk tggu ooo...

hmm.....Selamat tinggal 2010..hu3...31.12.2010..ade apa dgn tarikh tu??he3...kalo ikot kalendar omputeh,hari ni hari terakhir utk tahun 2o1o..sayonara..

google ads

hm..x sangke kan??cepatnye masa berlalu pergi..umo semakin meningkat,anak2 dah semakin membesar..bila dimbas kembali..terasa rindu pulak dgn tahun yg sudah ni..rasa syg nk tinggalkan angka 2010..sbb,byk peristiwa pahit manis yg cma lalui ..


he3..uols x pegi sambut new year ke??cma mmg tiap2 tahun x kemana pom..dok umah tgk bunga api kat tingkap..kekeke..bkn ape..malas nk bersesak2..adeh..cukoplah sekali..tu pun pegi time bujang2 dulu..punyalah ramai manusia..oh no..cma x suka sesak2..pening2..


google ads
okelah..utk uolz yg g sambut mlm ni..selamat tahun baru..semoga tahun 2011 lebih mendewasakan kita dan smga allah merahmati kita walau dimana pon kita berada..

syg uols ketat2...

lalalala.....

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

.:: 1st Lucky Draw by Misz Nana :) ::.

السلام عليكم ورحمة الله...

join contest la pulok......adeh..lama cma nk buat..tp x dan..pencarian blogger peramah tu pun dh tutp..hu3..




yawww....lucky draw gitew...okelah...meh kite chekitdaut..
tag ni dtg nyer xlen xbukan dri miss melekit kite...
hoho..rajin dia join contest..cma rajin bila di tag jew..he3..:p
dear misz nana..cma dah polo blog ni..


chumel skali tuan empunye..psstt..misz nana cma amek award tu ye..nk tnjuk kat cni skali..

yaww...chumel skali..
syarat2nye..cam biase..kene wat 1 n3 dan letak banner kat side bar n n3 skali..
sorang yg kene tag

miss tora
pada lain2 yg nk join..meh klik cni oke...

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

30 December, 2010

.::GamBaRaN hArI kIamaT:part 2::.

السلام عليكم ورحمة الله.....


Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan. 

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda. 

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi. 

'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat. 

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.  

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan. 

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah. 

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin. 

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa. 

  Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab. 

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang. 

  Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana. 

  Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat. 

  Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat : 

1.      Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab. 
2.      Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab. 
3.      Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka. 
4.      (Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.) 

  Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain. 

  Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya. 

 Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya. 

  Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka. 

·        Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
·        Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.
·        Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

1.      Sedekah/amal jariahnya.
2.      Doa anak²nya yang soleh.
3.      lmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Credits to: Amar Sufi

p/sàTepuk dada Tanya Iman…??



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

.::foLLow MoLLow::.

السلام عليكم ورحمة الله....

Hello…ape yg follow-mollow tew.??ngeh ngeh ngeh..

Hmmm…semenjak cma dok jadi active 5 bloggerz nie he3....slalu dok bce.
“I follow u,do follow me back ?” I klick ur ad$ do click my Ad$ back..
Hmm..ape pendapat uols tntng perkara ni..??

Kalau tnye cma..bab follow mollow ni,cma jenis yg x kesah…dah name pun blogger yg sangat baru dlm dunia2 blogging ni..cma sgt x kesah..cma sgt mnghargai komen2 yg ditinggalkan..xkira samada kat shoutmix @pom kat en3 post..dan bg cma..follow mollow tu pun cma suke..yer la..menulis di blog sendiri adelah satu kepuasan..dn sgt teruja bila ada yg sudi singgah.baca.follow dan tinggal komen..
Google ads

Tgk follower kat bloq otai2 n senior2..pergghh…beriban3..jika nk bandingkan ngan blog cma yg seciput semot ni..he3..sgt salute kat dorang..pndai menulis cerita cerutu yg padat mantops ,menarik..slalu wat GA contest bebagai..rajin..ye..cma kene paham..rajin ber bw adalh 1 cara nk dptkan follower n traffic tinggi..baik cikgu!!..

Bkn ape…kdg2 terasa hati gaks ngan meka yg dah lame berblogging ni…kite yg baruuuuu sikit2 nk masuk kedunia blogging…x perlulah dikecam..jgn kate nk tengok pandang pun tidak..(eh,pandang ngan tgk bukan ke same?)

Tp…ntah la…x berani lg nk menyuarakan pendapt yg lebeh details..biarlah..selagi jari2 ni bisa menaip..n minat terhadap dunia maya ni masih bersarang..cma akan move forward..jadikan ia sbg batu api,eh batu pembakar semangat (pinjam api mr JT) jap..ha3…
google ads

Motif tajuk hari ni…ha3..xde motif..hmm..ape2 pun…cma sgt berterima kasih ngan follower2 yg sudi ikut blog ni…terima kaseeehhhhh.
Tanpa anda semua…siapalah blog cma…lebiuuuu…


p/s-pasal I klik u,u klik I tu…ermmmm…ape pendapat uols?
Kalu tnye cma…ermmmmmmm x kowt..
♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

..::jUmaaT nIe cUtI UmuM?::.

السلام عليكم ورحمة الله....

Jumaat nie cuti umum???

google ads

hehehe...bagi yg bekerja cam cma ni..kalo betul la kan...HOOORAAAAyyy La jawabnye..ekekeke....gumbira2..leh cuti lama ckit...ye x??

apepun...nk ucapkan jutaan+billion+trillion..ha..ape lagi..beribu2 lemon utk pemain2 bola sepak yg berjaya mengharumkan nama malaysia setelah berjaya menewaskan indonesia..sekian lama arena bola sepak dahagakan piala suzuki nie...akhirnya....tahniah la utk uols...berjasa kepada negara..(hehehe)..
google ads


wahahaaa....berjimba.....
♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

29 December, 2010

! BiLa peRempuaN memANdu !!

السلام عليكم ورحمة الله......

Ini kisah luaq negara punya cerita..he3…top ten gitew..
Adekah pemandu wanita di malaysia cam gini..??

tangga ke 10
-
-
-
tangga ke 9

-
-
-
tangga ke 8

-
-
-
tangga ke 7

-
-
-
tangga ke 6

-
-
-
tangga ke 5

-
-
-
tangga ke 4

-
-
-
tangga ke 3

-
-
-
tangga ke 2


Dan pemenangnyer…
-
-
-
-
-
hohoho...
Apa2 pun berhati2 dijalan raya ye..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

TLg Saya pLeZ...

السلام عليكم ورحمة الله....

kejap td..Cma dapat email drpd kawan....
Berbunyik..
-
-
-
-
-
-




Pertolongan…

Terus terang saya sebenarnya malu dan tak sedap hati nak bagitau, tapi terpaksa juga sebab….kedudukan kewangan saya dalam keadaaan tenat. Nak tolong saya tak.?  

Harap2 bleh tolong la..
Klu rasa nak tolong, dtg la halaman rumah saya hujung minggu ini..... sbb sy akan buat lelongan beberapa barang milik saya yang saya rasa boleh cover sy sikit.
(kalau ada kawan2, bwklah skali, lg ramai lagi baguih)

Kalau ada yang berminat....
datanglah biar senang sikit pilih ....

saya sertakan gambar barang-barang yang bakal di SALE nanti….
Klu yg tak dapat datang takpa......
tgk la gambaq barang2..
klu berminat booked dulu... byr muka seberapa yg mampu dulu...
Semua dijual dengan harga kemampuan  ........
janji jgn mtk free ....
janji sy tak rugi sudahlah.....

Sebagai seorang kawan, saya harap pertolongan..  
Hari ni hari saya , esok lusa saya pulak akan tolong.  Tolonglah !!!

Saya tengah susah nih.....

Tolong datang yea jangan tak datang...tak sanggup tgk depan umah..banyak sgt...tak terpakai dah.. huhuhuuu...
 
JASAMU DIKENANG….
-
-
-
-
-
-
-
-


-
-
-
-
-



p/s-oh kawan ku..ingatkan pertolongan hape je tadi..:) :)
♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

28 December, 2010

5 kuPanG??

السلام عليكم ورحمة الله...

Lima kupang???ape tu??sape tau angkat kaki….
he3…org perak/kedah panggil sen ni kupang..mula2 dulu cma pun blur gaks..x ingt mase tu darjah 3 ke 4..ikOt mak pegi kedai runcit kat umah tokwan...

”semuanya 5ringget 2kupang kak”

2kupang??(terpinga2)..ape itew??dok pikiaq..sampai la umah..balik tu terOs tnye mak…

“mak..kupang tu ape..kerang ke?np pkcik tu nk bg kerang kt mak..”
Mak cma tergelak2

“kupang tu duit syiling”..

ayah mnyampuk..tnpa rse berslah,mngelakkan cma yg blur2 time tue.

“ya lah..hang dok mintak kat mak hang 20 posen 50 posen nk beli cikedis tu la.org kt kmpng sini panggil kupang’

Mak mgexplainkan kt cma seraya mnyerahkan 50sen tnpa diminta.

“OoooOOOOO....”cma berkata..best..tros masuk duit dlm poket..

Sejak ari tu,cma dah paham bahase2 pelik yg sedara2 dok ckp bila perkataan kupang terkeluaq..-hmm..duit syiling la tu.

oh..5 kupang ku..
He…ado ape ngan 5 kupang tu?duit raye ke…(raye da lepas la..)xde la..cma skrg shiokkkk mngumpul 5kupang..dah jadi mcm satu hobi lak..pntng jumpe 5kupang cma akn mntk tukar..setakat ni ade la ckit..koleksi mmenuhkan tabung..kot2 mase trdesak nnti bleh la exchange!ha3..Dulo cma ade smpan 5kupang yg paling zaman batu..coins tu terbelah ditengah2nye..tp syg..da ilng mse pndah umh.nanges woo…..syg sgt 5 kupang tu..ssh nk dpt..so..skrg ni kumpul jer la buat koleksi..kot2 bleh ketemu balik.. J..

lihat la itew..

p/s-kaum melayu ni ade mcm2 loghat kan..dr perlih ke johor sinun..ckp klate mcm kak zai kite..pitih..pitih..he3..mertua den pulak nogori..ha3..cma mse 1st time ckp n9 bleh terjadik bahasa Indonesia plak..malu2..

p/s/s-..sape kt cni tau.. “MENYOROK”  tu hape??
Cma tau dah….. J
Hint*org jati kedah tau apa dia tu..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

27 December, 2010

sEnYuM... :)

السلام عليكم ورحمة الله....

senyum.....walau dihati siapa yg tahu..
senyumlah..bila uolz senyum..org di sekeliling akan senyom kat uolz balik..xpercaya ya..???cubalah...:p 
-
-


 -
-
 -
-
 -
-
 -
-

 -
-
 -
-
 -
-
 -
-
 -
-
 -
-
 :P>>:P>>:P
♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

faiz kena campak!

السلام عليكم ورحمة الله.....

selamat pagi guyz...


pembetulan diatas..bukan kene campak sebenarnya..kene demam campak..huhu..ari ni cma EL..kene pantau faiz..patutla faiz demam sampai 2 minggu..yg peliknya..pagi dia sihat..mlm jer..mulalah start panas..sampai menggigil2 badan dia dek kepanasan..smlm dah start tumbuh ruam2 kecil.merah2..kesian ank mama..mesti dia gatal2 dek ruam2 campak tu..aduh....
google ads
beginilah rupe campak kat badan faiz..:(

maaf ye uols..ada yg cma x sempat nk berbalas singgah...karenah faiz skrg ni..pantang tinggal ckit..mulalah dia buat latihan vokal..kne susukan dia,mkn ubat,dodoi2kan..barulah dia nk tidoq lena..

p/s-ada apa2 petua nk ubati demam campak utk bb 7 bulan x??help me pwezz...

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

26 December, 2010

pertandingan Template terCantik by gayahspears

السلام عليكم ورحمة الله....

hu3..byk tul wedding invitation yg kene terjah..tahniah wat member2 skola yg dah nek pelamin..semoga berbhagia sepanjang hayat..amin..

byk utang belom berbayar lg..nk selesaikan tag dri abby..ten q coz tag cma...jom..check it out..





wahaha..cantek ker template cma nieh??perasan la mu sowg2 cma.ekeke..
tu dia..yawww...cik gayahspears mantops skali name tu..semantops tuan dia..he2..
salam perkenalan cik gayahspears..dgn ini cma dah jadik polower yg ker..436
cam biasa..haruslah wat 1 n3..letak banner kat sidebar n n3..tag kwn2 blog..
  1. angahsayang
  2. sarah najwan
  3. putera mamat
siap..


p/s:pada yg kene tag tu..jom la join...pd yg x kene tag tu...meh join...klik cni oke...




♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

25 December, 2010

selamaT haRi nAtaL

السلام عليكم ورحمة الله.....


ho..ho..ho..(nada santa klos)


google ads

kepada penganut kristian,cma nk ucapkan selamat hari natal n eppy new year tok uolz oke....





google ads



dn selamat berholidays gakz..huhu3..cma jer yg kene kojo...adeh....:p

google ads



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

24 December, 2010

perbezaan umur?

السلام عليكم ورحمة الله.....

-
-
-


-
-
-


-
-
-


-
-
-


-
-
-


-
-
-


-
-
-



hohoho...dun b like that!

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

Ya..kerjaku DIcni..

السلام عليكم ورحمة الله...

Adeh…bersiaran lambat sikit hRi ni..semlm EL..so,hari ni nk kene settle kan kje2 yg menimbun..He3..nk tau cma kje kt mne?sunway university college..eh silap,Sunway university   ya..disitulah tempatnye..
cma start kje kt situ since may 2008 sampaila la ni.. Alhamdulillah..so far..ini lah kje yg sebati dgn jiwa bakul cma..he3..kje ape tu ye??



Cma kje dlm library..Tun Hussein Onn name library tu..ala..post pun as a library assistant je..dlm library ni antara department yg ada,acq (Qc), cataloging ,admin ngan circulation. ha,cma dok tang circulation.kat counter.kira jg bahagian loan la..jage pjam,pulang buku,registration,shelving buku2..kje nye xde la ssh gt..xde senang sgt ala2 sedang2 gitu..Cuma time  new intake + peak hour + start exam,mmglah student+buku dasat byk x terkiranye..kje weekdays. weekend cuti..kalo timetable kne kje je dtg..slalunye 2-3x sebulan..ala..biasela..ade mse kje byk..ade mase dok lepaking je la gossip2 ngan colleagues ..

Ha3..oke le..citer bbyk nnti x terlayan...tgk la pic tempat kje ku ini…

Inilah die library tu..




Kawasan “hot”..he3..tgk shaje 2 awek disitu..ayu gitu..




p/s-okelah..nk sambung kojo ckit lagi..besok lusa dah cuti..kje lain plak yg dok menunggu nnti..selesai semua cma g jln2 ke umah uols k…


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥