♥ Pn Belog ♥

My photo
Assalammualaikum :) Saya CMa, Ummi Seri & Faiz, 32 tahun 2017, Salam Perkenalan.. ^_^ ////Comment Disable. Sekiranya ada pertanyaan atau sebarang maklum balas, bolehlah berhubung dengan CMa di :- Shiemacma@gmail.com mekasih :)

30 April, 2010

~ Kenapa kelopak bawah mata saya bergerak? ~

Assalamualaikum… wbt..
Semoga anda semua sihat sentiasa dan berada dalam lindungan dan rahmat allah selalu....

Rimas rasenye bila bwh kelopak mate ni berkedip2…im sure..uolz pon penah alaminya kan?dah 2 mggu..bergerak..rimas yg teramat2 sgt…rrrrrr… Ade jugak tnye bonda..nape jd cam tu..biase la…jwpnnye..org tua2 ckp klu bawah mate kanan bergerak2 tandenye nak tgk org jauh..satu lagi..nak nagiskan sesuatu yg gumbira..

Hmmm..ntah la… Td ade surf  tenet..cri pasal fakta ni…tiba2 terjumpa artikel ni…meh bace sesame..

(surat dr hamba allah)

Asalamualaikum wbkt.
Saudara kelopak mata berkedip saya ingat saya sahaja seorang berkeadaan demikian. Semenjak semalam (demi Allah) kelopak mata saya berkedip di bahagian kanan tak henti-henti dari jam 2 petang semalam dan pagi tadi pun masih berkedip sehingga jam 10 pagi.

Saya tidak mahu mempercayai kepercayaan mengatakan kalau kelopak mata kanan berkedip akan ada sesuatu yang baik atau hendak berjumpa dengan seseorang. Sebaliknya jika kelopak mata kiri berkedip akan ada sesuatu buruk yang berlaku. Dan sekiranya kelopak bawah mata ini berdenyut-denyut kita akan menangis. Saudara saya selalu mengalaminya. Saya memang mendapat berita baik bila kelopak mata kanan berkedip. Ibu saya sendiri begitu. Dan sebelum mendapat berita buruk, pelipis bawah mata kiri berkedip dengan kuat sekali pada waktu itu. Memang betul selepas itu saya mendapat berita yang saya tidak sangka sama sekali. Harapan saya bila kelopak mata kanan ini berkedip sejak semalam biarlah saya lulus peperiksaan dengan baik, Insya Allah. Dan mengalami kehidupan baru dengan lebih cemerlang.

Sehingga hari ini ia terus berlaku pada diri saya. Setidak-tidaknya saya akan terus saja berdoa untuk menggelakkan perkara yang tidak diingini sama sekali apabila samada mata kanan atau kiri yang berkedip. Apa-apa pun saudara jangan mempercayainya kerana yang baik itu datangnya dari Allah dan buruk datangnya dari diri kita sendiri. Wallahualam.

Hm…dan reply yg diterima:-

Haram mengatakan sesuatu itu adalah alamat/petanda.
Doa Rasulullah s.a.w:

"Ya Allah, tidak adalah sebarang petanda, tetapi yang ada ialah pergantungan kepada-Mu, tiadalah yang baik selain kebaikan dari-Mu, dan tidak ada yang layak disembah melainkan-Mu."

(Allahumma laa toira illa toiruka wa laa khaira illa khairuka wa laa ilaha ghairuka)
(Ahmad 2/20, ibn as-sunni #292, al-ahadith as-sahihah #1065)

Doa ini dibaca apabila kita terfikir bahawa sesuatu yg terjadi itu adalah alamat/petanda kepada sesuatu kebaikan/keburukan, terutamanya yg boleh mempengaruhi kita membuat sesuatu tindakan. Dengan doa ini kita menolak semua kepercayaan ini, dan hanya bergantung kepada Allah. Doa ini juga mengeluarkan kita daripada jatuh ke dalam syirik meletakkan kepercayaan kepada sesuatu petanda lebih daripada pengharapan kepada Allah.

hmm…Jatuh haram menganggap ia satu petanda..
Yaallah..ampunilah dosa ku… Ape yg patut cma buat..adelah membaca..

~Allahumma laa toira illa toiruka wa laa khaira illa khairuka wa laa ilaha ghairuka~

Mudah2an tidak berprasangka yg lain lg.. Dan moga2 bwh mata ini akan berhenti bergerak2.. Amin..
:-)


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

29 April, 2010

.: Alhamdulillah Mengandung Lagi! :.


Salam Pagi..

0pss…

terkejut dgr I peknen?walla……huhuhu..family planning nak tggu seri besau ckit..dlm 3 thn baru bg adik kt dia…pastu nk mengukuhkan ekonomi semasa juge..tup2..tersangkut la.. Xpe..rezeki allah nk bagi..terima seadanya..

dulu mase nk dpt seri 3 tahun menunggu…kali ni amek jer..happy?of coz…im so happy but bit scary t0o..bukan ape..dlm hati d0k fikir..buleh ke aku handle..being a m0m for 2 babies??at the same time as a wife..huhu….time seri tu pun aku lalai sekali…smpai berparut kaki dia..

yallah…aku mohon pd mu berikanlah aku kekuatan dan permudahkanlah urusan ku dlm melaksanakan kerja2 harian..jadikanlah aku wanita n ibu yg tabah..amin..

Due date dijangka 27hb june 2010 ini…dup dap dup dap…it’s 2 month n a ½ to go…sighhhhh…brg2 baby l0m sopink lg…coz ikut petua 0rg2 tua…dah 8 bulan bru sopink.. Huhuh…peknen kali ni..amat2 meletihkan..x mcm seri dulu cargas..perut pun boy0t ckit..sesak nafas nk drive n duduk lelama..perut ni besar ckit la dr peknenkan seri dulu..eventhough 6 bulan kelihatanya seperti 4 bulan..hehehe…dun mess it up.. jnji baby sihat walafiat….

Belum berkesempatan nk g scan lg..maybe..ujung bulan ni..want 2 know how baby conditions n at the same time nk tau jantina nye...sgt berharap its b0y..but..if its gurl aku terima seadanya…

pas dpt 2 bby..nk stop dulu!!wait till they gr0wn older n boleh berdikari…bru merancang nk tmbah lg..hehehe…h0pefully…..

Dear my babies…ummi sayang sgt2 kat kome berdua..muaahhh…mmmuaaahh…

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

28 April, 2010

` Makan - Makan Di JERAM IKAN BAKAR SEAFOOD`

wajah2 kekenyangan..
*pic our family*
nie le pic mummies n kids..
mknn yg sempat di snap..
seri bucuk pong nak interframe..

28hb 02 ari tu..aku melepaskan hajat..opsss…dun think negative k..melepaskan hajat means..aku berjaya 0pen table mmbanje kwn2 aku mkn..seaf0od kt jeram..ok la..not bad..lap0 punya pasal…kite terjah!!! Yg j0in ari tu..whole of ma family,aja n hubby n son.lin n hubby n dotter…tp sayang 1 of my fwenz x dpt ik0t skali…noie..kalu dia ada..lengkapla.. Menu yg kitorang d0k melantak ari tu: ~Bawal mask cili ~Siakap 3 rase ~Siakap masam manis ~Sotong sambal ~Sot0ng g0reng tepung ~Ketam bakar ~Kerang bakar ~T0m yam campur ~0tak2 ~Kailan ikan masin..

Tp aja dtg bit late…cian die..coz kitorg da melantak dulu..bukan ape..time tu dah late sgt..so..el0k jer turn kitorng nk abis mkn..meka sampai…finally.. Hmm..guys…I love you all.bagi aku mereka adalah org terpenting dlm hidup aku selain family..hope same to u all..semoga persahabatan kita berkekalan…

Aminn..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

27 April, 2010

Kakak angkat ku..


Salam…
hmmm…u olz mesti ade kakak angkat an?abg angkat ke… Cma pong ade juge..meh nak kenalkan kakak angkat cma.. Kak maizatul miza…mmuhahahaha…

nickname nye k.mza.. ape yg menariknye psl kakak angkat ni…?? Acctually.. cma x sengaje berkenalan ngan k.mza..time tu k.mza berkawan ngan abg.ejump..(trainer silat )x sangka ea..lame dah hubungan singkat ini terjalin..

Nak tau sejak bila cma kenal ngan k.mza???if im not mistaken…since 1997 lg.. Time tu anto2 surat..maklumle..den masih skola lg…xtau nak bertenet2 n email2 ni.. Ade pun kdg2 tepon n sms…tp jarang sesgt…almaklumler… k.mza jauh orng nye…kedah nun… Hmm..dah lebih 10thn juge la relationship ni terjalin..alhamdulillah..walaupun perkenalan we olz amat singkat..but 4me …she soooooo caring…loving…..humble.. nice n cute..

setelah agak sekian lama x contact..nah…berjumpe kami di alam maya.. Tu pun since k.mza ade facebook..thanxz to fb yg telah menemukan kami..

Hmm..yaallah..mudah2an ikatan yg sedia terjalin ini akan berkekalan hingga keakhir hayat aku…n buat kak miza..i love u soooooooo mushhhh…it nice to know u..n amat2 bersyukur dikurniakan seorg kakak yg penyanyang..

take care sis…. Xoxoxoxo..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

26 April, 2010

Bantal bucuk oh bantal bucuk..










Salam…

hahaha…sape kat cni ade bantal bucuk sila angkat tangan!!! Ala..xnak mengaku pulak die…

yes..honestly cma ade bantal bucuk.. Sebiji..bentuknye segi empat sama…klu x silap mula addict ngan bantal bucuk ni sejak dr form 2 lg..wakakaka…klakar rasenye dah beso2 pun ade bantal bucuk..
Ala…x salah pon..tp best la…tido bertemankan bantal bucuk sangat besh…x terkata2 lenanye…

Seri pon ade bantal bucuk gak tau..tu yg kat atas tu..wane hijo...peneman setia tatkala tido n pabila dia majok..mula la cari bntal bucuk dia tu..kikiki…anak mama…abah je x de bantal bucuk..

Bau nye??x busuk oke…masih bole dihidu oleh org asing2 lg..x cam sesetengah bntal org lain punya..nauzubillah…nak pengsan bau..cma ni pembersih tau…ade mase bila cuaca oke je cma basuh..spray pebrez byk2 bgi kuman mati..hehehe…

Oh bantal bucuk ku…aku cayang kamo00…muahahahaha..
♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

21 April, 2010

maaf..lame nyepi..

salam semua..

sowy la ye..lame cma nyepi...

bz yg teramat2 sgt...

xsempat nk follow up blog..

ape pun...nnti kite sambung citer ea...

cayunk u olz...
♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

16 April, 2010

~ DariNYA kita datang, KepadaNYA kita Kembali ~


Salam ..

Hari ni aku sedih..coz semlm mdpt berita yg ayah kpd sahabat bek aku ct hajar telah kembali ke rahmatullah…

innalillajiwannailahirajiun….

 Actually klu x salah arwah dah lama masuk spital coz batu karang..lama jugalah…tup2 kol 11pm semlm aku dpt phone call dr noi mgatakan yg ayh aja dah mnggal..komplikasi jantung plak..sedih dgr ayhnya di masukkan wayar yg berselirat2…

Hari ni jenazah dikebumikan seblm solat jumaat nnti…mlm ni pulak pas isyak ade mjlis tahlil n kenduri arwah..

Buat ct hajar…sabar ye awk…allah lebih sayangkan abah..byk2 beristighfar dan berdoa mudah2an arwah ditempatkan dikalangan org2 soleh…

Aja skrg dah yatim piatu..mak n abah dua2 dah pergi…Cuma yg tggal..suaminya..

“aja..sya hrp awk tabahkan hati..sya n kwn2 lain sentiasa diasamping awk klu awk memerlukan..saya doakan yg terbaik utk awk n family awk…igat 1 perkara yg sy sentiasa mnyayangi awk n support awk dr belakang..kuatkan iman..”

 Semoga arwah tenang disana… Alfatihah…..

♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

~ Tayar Pancit ~

Salam…..

Cit…semlm mase tgh drive nk balik umah.tetiba tayar kuar angin..mula2 dah sedar..tayar tu kurang angin..rase x sedap hati.tros drive menuju ke stesen minyak.. Dah nk sampai ke destinasi tayar kete betul2 kempis sampai nk terkeluar dr rim dia…adoyai… Lucky la..dah sampai..kalo x????pikirla kt tgh2 jalan dgn byk kete nye…org bru balik kje..semua nk rushing..


Sampai kt situ..haku dgn selambernyer la kuar…amek jack..ape yg patut nk buat.. Tiba2,ade mamat esso ni datang(ntah bangle ke Nepal) mengofferkan diri nk menolong aku tukar tayar tu..(stesen minyak esso mobil kt bandar Sunway)..


So..aku pun mcm org mngntuk disorongkan bantal la..ade 2 eko mamat ni tolong aku..satu keding..satu cam beruang ckit badan dia..kalo x salah,nama dia “Azlan” Cehh…cam nma hubby I pulak..pom prang2..dekat 20 mnt selesai la sudah aktiviti menukar tayar tersebut..(korang nk tau..sepjg tukar tayar tu..membbel je kje mamat ni..dok citer psl dia expert la konon bab kete ni..siap dok explain kat aku brek kt mna,itu ini..aku pun mngiyakan jer la..)


Dah siap semua..so aku pun ckp time kasih la coz dah tolong 2kar tyr..(dlm hati segan coz aku x hulur kat dia sen..belom g cucuk ma..aku xsuka bw duit bbyk dlm wallet..ade rm5 jer kt aku time tu..)..tiba2 dia ckp..”kasi belanja minum la kakak..makan ka.”.pastu aku ckp”xpe..lain kali sya dtg blanja u minum k...byk2 trimas a” Pastu die pon dok membebel lg sepatah haram aku x faham, (ngumpat la tu)..g kat kwn dia yg sorang lg..pot pet lg..adoyai….macam ni punya org pun ada ka…


so.ak.setat kete trus blah..kelakar pun ade mamat tu.. Hmm…terima kasih yallah kerana telah permudahkan urusan ku..hanya engkau yg layak memberinya rezeki..permudahkanlah pula urusan 2 org yg telah mhulurkan bantuan kpd ku td..amin…



♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

15 April, 2010

~ Pahit Manis Bergelar UMMI :') ~

Salam…
Hye semua…baru first time berblg..tgk kawan2 ade blog..rase seronok je baca.. maka terlahirlah blog ni... 
kali ni nk share story about “bersalin”..

Huhu..sure..theres some pempuan kat luar sana takut dgr perkataan “bersalin”.. But n0t 4 me…aku sangat bertuah jadi seorg ibu and lalui pengalaman sakit bersalin….

Alhamdulillah…bersalinkan seri x sesusah mna..yer la..1st time..Cuma x reti nk meneran..Huhu..dekat 1/2jam jugak la.. Actually tnda2 sakit bersalin dh mula rasa 6th mac..tp sgt jarang..kadang2 5jam skali..pastu 6jam sekali..

sampai la 8th mac sakitnye makin kerap selang 3jam sekali..mlm tu dah jadi ½ jam..

kOl 9mlm hubby tep0n..
 “ayg.sakit lg ke?ade rase nk bersalin x?x senang nk buat kje ni..x sedap hati pn ade
Hubby yg d0k msg aku berkali2..tiba tepon aku..

Xtau la abg..tp sakitnye makin kerap..rase nk beranak xde..tp sakit..”

Hmm..tggu abg balik ..trus g hospital.masuk wad terus la” Bebel hubby aku..

ye la..mh siap dulu..” Aku hang up..pastu berkemas la apa yg patut..

mak tanye..”nak g hospital ke”? Hmmmm…aku mengeluh pjg..(dlm hati rase mls sgt nk pegi c0z rase sakit yg betul2 nk bersalin xde lg..asyik kne seluk nnti x selesa..)

Kol 9.35pm hubby sampai…so terus la g hospital besar kuala lumpur… Sampai kt sana..aku yg no 5..ade 5 org tgh register nk masuk labour room.. Sampai turn aku..mcm biase la..cek tekanan darah+berat+soal itu ini..last skali cek bukaan cm..sekali bru 3cm da…dlm pale 0tak aku d0k pikir..lame lg nk tggu ni..tp sakit makin kerap..pinggang ni rase cam nak tercabut..

Doc tanye “puan nk masuk wad dulu ke.. @ nk tggu kt lab0ur r0om..?” Aku pandang hubby..

masuk lab0ur r0om jer la..” Pom prang pom prang..selesai semua..kol 11.30pm aku admitted lab0ur ro0m. Perut aku dipasang wayar @ sejenis getah yg melilit perut nk tahu pergerakan baby. Punye la x selesa..katil dlm tu pun muat2 utk aku baring..last skali aku ingt.nurse tu cucuk..bagi ubat ke ape ntah bg cepat bersalin..sakitnyer…. Selang 1/2jam sakit..nurse tu suruh sedot oksigen bg kurangkan sakit.. Tp x de rase kurang pun..hubby kat sebelah dah tersenguk2..cian..ngantuk agaknyer..

Dlm hati berkata2 camnilah mak sakit mase bersalinkan aku n adik2 dulu..xterkata2 sakitnyer…….. Finally….kol 6.31am..aku rase nak meneran..ala..cam nak berak sangat la..6 kali push…selamatlah HUSNINA IRDINA lahir kedunia..

baby ape?”nurse tu letak kt dada aku..”baby girl…”kami berdua jawab…” Alhamdulillah…betapa aku panjatkan syukur kehadrat mu Ya allah..bayi+aku sihat..xde komplikasi..Sementara hubby m’azan dn qamat..aku tertidur keletihan jap..fuhhhhh…punyalah lega…hilang segala sakit..

Dah siap uri keluar..siap jahit..nurse s0h aku tido jap..mmg aku nk tdo pon..mlm td berjaga menahan sakit..hubby dah tggu kat luar…sedar2 jam kol 7.45am attendant tolak troly nk tggu baby siap..sementara tu aku tido lagi..8.15am akhirnya..dpt aku memeluk bby gurl aku yg comel…sambil tu menyusukan dia..pandai dia menyusu..huhu…ade satu perasaan aneh menyelubungi bila dpt peluk dan susui bayi sendiri..

Katil aku dTolak masuk ke wad..aku ternampak hubby tggu kat luar wad..kelam kabut dia bgn nk masuk..tp visiting hour belum lg..so..kene la tggu sampai kol 9am.. Sampi kt wad..aku sambung tido lg…seri pun nyenyak tid0..xmo bgn2..sedar2 kol 10 hubby masuk..

yang2..tido lg ke”..sambil bg kiss kt aku n seri..”hmmm….” Aku mengeluh pjg..walaupun penat bersalin x hilang lg..dlm hati amat gembira bergelar……”IBU”


♥Ucapkanlah لا إله إلا الله محمد رسول الله♥

♥ Library ♥

♥ Traffic ♥